İzmir'de uluslararası dolandırıcılık şebekesi operasyonu
İzmir'de kurdukları çağrı merkezi aracılığıyla ulaştıkları Alman vatandaşlarını "Loto bahsi oynatmak" suretiyle dolandırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 18 kişiden, 11'i tutuklandı
İZMİR (AA) - İzmir'de kurdukları çağrı merkezi aracılığıyla Alman vatandaşlara ulaşarak, "Bahis oynatmak" vaadiyle dolandırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan şebekenin 18 üyesinden 11'i, tutuklandı.
Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, Konak ilçesinde G.G'nin kurduğu reklam şirketini çağrı merkezine dönüştürerek ve Almanya'da yaşayan Alman vatandaşlarının telefonla aranarak, "Loto bahsi oynatmak" vaadiyle dolandırıldığı bilgisi üzerine, operasyon yaptı.
Operasyonda Almanya'dan sınır dışı edilen kişilerin de aralarında bulunduğu 9'u kadın, 18 Türk vatandaşı zanlı gözaltına alındı.
Zanlılardan 5'i emniyetteki ifadelerinin ardından, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, şirket sahibi G.G'nin de aralarında bulunduğu 11 şüpheli tutuklandı.
- İki aşamalı tuzak
Operasyonda uluslararası dolandırıcılık şirketinin yöntemleri de deşifre edildi.
Ekiplerin araştırmasına göre, G.G'nin kurduğu çağrı merkezinde 1 milyon 500 bin Alman vatandaşının "Kimlik bilgileri, adres, telefon" gibi kişisel bilgileri bulundu.
Tamamı Türk vatandaşı olan ve Almancayı çok iyi derecede konuşan kişilerin, özellikle yaşlı Almanları aradıkları, "Ağlarına düşürdükleri" kişileri, "Daha önce şans oyunlarında herhangi bir ikramiye kazanamayan müşterilerimizin bir daha şans oyunu oynamadığını tespit ettik. Bu nedenle şans oyunu oynayıp da ikramiye kazanamayan 200 kişiyi finalist olarak belirledik. Eğer sistemimize 69 avro yatırırsanız, şans oyununda ikramiye kazanmayı garanti ediyoruz. Bunu hem müşterilerimizi geri kazanmak hem de reklam için yapıyoruz." şeklinde ikna ederek, verdikleri hesap numaralarına para yatırılmasını sağladıkları belirtildi.
Almanya'da yasak olduğu belirtilen şans oyununu oynayanlara ikinci kez ulaşan zanlıların, bu kez kendilerini "Polis, savcı, avukat ve haciz görevlisi" gibi tanıtarak, "Borcu olduğunu, haciz geleceği, mahkemelik olacağı" şeklinde korkutarak, para havalesi yaptırdıkları tespit edildi.
Zanlıların, aradıkları 95 bin kişiden 4 bin 443 kişiye piyango satışı yapıldığı, bu yolla yaklaşık 1 milyon avro haksız kazanç elde ettiği belirlendi.
AA
Kaynak: