Jandarmanın atları kadın komutana emanet
Nevşehir'de kurulu Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'nde görevli astsubay Hülya Özkan Apaydın, kadın şefkatiyle eğittiği atlarla jandarma at timlerinde görev yapıyor- Astsubay Apaydın: - "İngiltere'de caddelerde gördüğüm atlı devriyeler ve kadın binicil
NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Nevşehir'de Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren at ve köpek eğitim merkezinde görev yapan astsubay Hülya Özkan Apaydın, atların eğitiminde önemli rol oynuyor.
Nevşehir'de, 2003 yılında Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kurulan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığında eğitilen atlar, özellikle turizm bölgelerinde motorlu taşıtların giremediği yerlerde ve asayiş olaylarında kullanılıyor. Atlarla birlikte binicilik eğitimi alan personel de turizm bölgelerinde veya bazı törenlerde görev yapıyor.
JAKEM'de erkek komutanların yanı sıra özverili çalışmalarıyla dikkati çeken kadın komutanlar da atların eğitiminde görev alıyor.
Jandarma at timinde görevli 32 yaşındaki astsubay Hülya Özkan Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iletişim fakültesi halkla ilişkiler bölümünde okuduğu yıllarda bir yurt dışı gezisinde gördüğü atlı devriyelere hayran kalarak bu mesleğe yöneldiğini anlattı.
Üniversite eğitiminin ardından 2011 yılında Jandarma Okullar Komutanlığı'na girerek 1 yıllık eğitim sonrasında astsubay olarak Bolu İl Jandarma Komutanlığına atandığını ifade eden Apaydın, şunları söyledi:
"İngiltere'de caddelerde gördüğüm atlı devriyeler ve kadın biniciler dikkatimi çekti. Jandarma Genel Komutanlığında göreve başladıktan sonra böyle bir birimin olduğunu öğrenince başvuruda bulundum. Ardından JAKEM Komutanlığına binici personel adayı olarak başvuruda bulunarak yapılan sınav ve mülakatlardaki başarımla temel binicilik kursu almaya hak kazandım. Burada 8,5 ay süreyle temel binicilik eğitimi aldım. Kurs süresi boyunca herkesin sorumluluğuna bir at verildi. İlk olarak ata nasıl yaklaşmamız gerektiğini, tımarını nasıl yapacağımızı, binici ve at için malzemelerin neler olduğunu öğrenmekle başladık. Sonraki süreçlerde temel binicilik teknikleri ve ileri binicilik teknikleri öğrenerek kursumuzu başarıyla tamamladık."
Apaydın, JAKEM'e başvuru yaptığında ata binmenin tehlikeli olduğu gerekçesiyle ailesinin tepkisiyle karşılaştığını ancak ailesini ikna edip yılmadan çalışarak görevine başladığını kaydetti.
Biniciliğin zor ve sabır isteyen bir spor olduğunu aktaran Apaydın, şöyle devam etti:
"Binicilikte başarı tamamen at ile iletişime bağlıdır. Kadınların fiziksel ve duygusal özellikleri gereği atlarla iletişimde ve eğitimde daha başarılı oldukları bilinmektedir hatta bana göre kadınlar vücut yapısı, kas grupları, denge gibi etkenlerle binicilik açısından daha elverişli konumda. Binicilik zor bir uğraş, sabır ve özveri istiyor. Bireysel bir sporda sadece bireyin performansı önemliyken binicilikte at ve binicinin uyum içerisinde olması gerekiyor. Özellikle atın binicisine alışma süresince binicisini üstünden atabilir ya da herhangi bir şeyden ürkerek ani tepki vermesiyle hazırlıksız yakalanan binici düşebilir."
JAKEM'de manej, arazi ve asayiş binişinden oluşan 3 çeşit eğitim alanı olduğunu dile getiren Apaydın, "Manejde serbest biniş sonrasında gösterilerimizin günlük provasını yapıyoruz. Arazi binişi hem atların hem de binicilerin en sevdiği bölümdür. Arazi binişinde atlar doğal ortama alışır ve dışarıdan gelen yapay seslere ve cisimlere karşı duyarlılık kazanır. Asayiş binişi bizim için en önemli olanıdır. Asayiş binişinde atlar asayiş parkurundan geçerek görevlere hazırlarız. Bu eğitimlerin ardından atlar göreve hazır hale geliyor." şeklinde konuştu.
AA
Kaynak: