Jandarmanın köpeklerine doğumdan itibaren özel eğitim
Asayiş ve terör olaylarında görevlendirilecek köpekler, JAKEM bünyesindeki Köpek Eğitim Bölük Komutanlığında doğumdan emekliliklerine kadar iz takip, devriye, narkotik, keşif, arama kurtarma, mayın ve bomba arama ile özel operasyon konularında eğitimden g
NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) iz takip, devriye, narkotik, keşif, arama kurtarma, mayın ve bomba arama ile özel operasyon konularında doğumdan emekliliklerine kadar özel eğitimden geçirilen köpekler, Türkiye'nin çeşitli noktalarındaki asayiş ve terör olaylarında görev alıyor.
Asayiş ve terör görevlerinde kullanılacak köpekler, Jandarma Genel Komutanlığına bağlı olarak 2003'de faaliyetlerine başlayan JAKEM Komutanlığı bünyesindeki Köpek Eğitim Bölük Komutanlığında doğumundan emekliliklerine kadar özel eğitimden geçiriliyor.
Yeni doğan ve ilk 8 hafta annesiyle eğitime alınan köpeklere 12 haftada grup özelliğine yönelik eğitim veriliyor. Özel eğitimli köpekler, görev yapacakları bölgelerde emniyet olaylarına müdahale öncesinde 8 ile 20 hafta arasında 11 farklı branşta eğitimden geçiriliyor.
Zorlu bir eğitimin ardından görev yapmaya hazır olan köpekler, Türkiye'nin dört bir yanında mayın ve bomba arama, narkotik, arama kurtarma ve özel operasyonlarda kullanılıyor. Gittikleri yerlerde de sorumlu eğitmenleri tarafından emekliliklerine kadar sürekli eğitimden geçirilen köpekler, 9 yaşına kadar görev yapabiliyor.
Köpek Eğitim Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı Engin Sakallıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin, Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görev yapan tüm hizmet köpeği ve sorumlularının eğitimlerinin yapıldığı tek yer olduğunu söyledi.
Jandarma Genel Komutanlığının emniyet ve asayiş hizmetlerine katkı sağlamak maksadıyla, köpeklerin gelişmiş koku alma kapasitesine sahip burunlarını kullandıklarını aktaran Sakallıoğlu, "Köpekler, yaratılış olarak muhteşem özellikler taşımaktadır. İnsana göre 55 kat daha iyi koklama, 5 kat daha iyi görme, 8 kat daha iyi duyma gibi özellikleri mevcuttur." dedi.
- 6 farklı ırka eğitim veriliyor
Eğitimleri tamamlanan köpeklerin, Türkiye'nin genelinde görev yapmakta olan jandarma birliklerine sorumlusuyla beraber göndererek emniyet ve asayiş hizmetlerinde kullanıldığını anlatan Sakallıoğlu, şöyle devam etti:
"Komutanlığımızın hedefi, Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyacı olan hizmet köpeği ve sorumlularını görev ihtiyaçları doğrultusunda en mükemmel şekilde yetiştirmek, köpek unsurlarının, emniyet ve asayiş hizmetlerinde kullanımında, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan bir eğitim merkezi olarak, alanındaki kurumlara önderlik etmektir. Komutanlığımızda, halen Alman Çoban Köpeği, Belçika Malinois, Labrador Retriever, Golden Retriever, Alman Pointer, Mersin Tarsus Çatalburun Köpeği olmak üzere 6 farklı ırkta köpeği üretmekte ve eğitmekteyiz. JAKEM Komutanlığında, arama kurtarma, bomba arama, cezaevi emniyet, devriye, erzak tespit, iz takip, mayın arama, operasyon, uyuşturucu madde arama, tütün ve yangın tespit olmak üzere 11 branşta eğitim vermekteyiz."
Sakallıoğlu, eğitimin köpeğin doğumundan itibaren başladığını belirterek, "Yeni doğan yavrular, iki ay süreyle anne ile eğitiminin ardından, sırasıyla sosyalizasyon, grup ve branş özelliğine yönelik eğitim safhalarını tamamlayarak yaklaşık bir yaşında, kıtalardan gelen sorumlularıyla 8 ile 20 hafta arasında değişen sürelerde branş eğitimleri verilerek birliklere sevk edilmekte." diye konuştu.
- Eğitimler güncelleniyor
Eğitim ve eğitim alanlarının, Jandarma Genel Komutanlığınca yayınlanan örnek olaylar, o bölgede görev yapan personellerden alınan tecrübe aktarımı ile basında çıkan haberlerden yararlanılarak güncellendiğini anlatan Sakallıoğlu, bu kapsamda eğitimlere devam edildiğini ifade etti.
Merkezde yetiştirilen köpeklerin, bölgelerde 9 yaşına kadar hizmet verdiğini ve 9 yaşından itibaren emekli edildiğini dile getiren Sakallıoğlu, şunları kaydetti:
"Branş eğitimlerimizde, standart eğitim metot ve konularının yanında, köpek ile uyum, temel itaat, ileri itaat, koku tanıtımı, koku çelişkisi eğitimlerinin ardından köpeklerin görev yapacağı süre içerisinde karşılaşabileceği tüm araç, bina, arazi ve yapay engellerde eğitim maksadıyla arama faaliyetleri yaptırılmaktadır. Koku tanıtımlarının sonrasında, koku çelişkisi eğitimi verilmektedir. Koku eğitimini tamamladıktan sonra, köpeklerin görev süresince karşılaşabileceği tüm ortamlar eğitim alanı olarak planlanmış, araç, bina ve odaları, stabilize yol, asfalt yol, demiryolu, köprü, menfez ve terk edilmiş mevziler şeklindeki eğitim alanlarımızda köpekler göreve hazır hale getirilmektedir."
Sakallıoğlu, jandarmanın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, köpek ve sorumlularını mülki görevler kapsamında, emniyet ve asayiş görevlerine yönelik olarak yetiştirilmesine devam edileceğini, bu görevi tüm personelle huzur ve güven ortamında daha iyi seviyeye ulaştırma gayret, azim ve kararlılığında yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: