Kamuda "F klavye" dönemi başlıyor
Başbakanlık Genelgesiyle 10 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, kamu kurum ve kuruluşlarının F klavyeye geçiş süreci yıl sonunda tamamlanacak- Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Erdem:- "Başbakanın genelgesi var. Kamu kurum ve kuru
KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, milli bir mesele olarak gördükleri kamu kurum ve kuruluşlarındaki F klavyeye geçişin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve 2018'de F klayve döneminin başlayacağını belirtti.
Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe klavye olan "F klavye" kullanımını önemsediklerini söyledi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının F klavyeye geçişi konusundaki Başbakanlık Genelgesi'nin 10 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Erdem, buna göre F klavyeye kademeli bir geçiş sağlanarak, halen kullanımda olan klavyelerin 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Erdem, genelge gereği yıl sonuna kadar tüm kamu kurumlarında F klavyeye geçilmiş olacağını dile getirerek "Bunun için ciddi takipçilik ve çalışmalar yapıldı. F klavyeyle ilgili yüzbinlerce broşür dağıttık. F klavyenin önemine dikkat çekildi. Tekraren hatırlatıldı. Ayrıca F klavyeli dizüstü bilgisayar bulma sıkıntısı vardı. Türkiye’de artık dizüstü F klavyeli bilgisayar bulma kolaylığı sağlanıyor." dedi.
Gönlünün, herkesin kursa giderek 10 parmak F klavye kullanabilmesinden yana olduğu belirten Erdem, ancak şu anda bilgisayar kullananların çoğunluğunun bunu 3-4 parmağıyla yaptığını söyledi.
Q klavye kullanan bir kişinin yaklaşık 20 günde F klavyeyi aynı hızda kullanabilir hale geldiğine işaret eden Erdem, şöyle devam etti:
"Bizim mücadelemiz 10 parmak kullanmayı sağlamak. Neden? Çünkü verimi getirecek. Bu çok zor bir şey değil. Geçtik denildiği an biter. F klavyeye 'Ef' klavye diyenlere 'Ağzına acı biber süreyim de bir daha unutma.' diye latife yapıyoruz. Bir yandan da muhabbetle bu işi çözmeye çalışıyoruz. Önemli sıkıntılarımızdan biri alfabemizin İngilizce seslendirilmesi ki bu bizim yok olmamız demektir. Dilimizin yok olması demektir. Seslerimizin yok olması demektir. Düşünün bir insan ismini İngilizce seslendirdiği zaman farklı bir isim karşımıza çıkar."
- "Böyle bir talimatın görmezden gelinmesi mümkün değil"
Erdem, kamu kurumlarındaki ilgililere seslenirken şunları kaydetti:
"Başbakanın genelgesi var. Kamu kurum ve kuruluşlardaki bütün yöneticilerin görevi mevzuatı hayata geçirmektir. Böyle bir talimatın görmezden gelinmesi ve tedbir alınmaması mümkün değil. Şimdi Devlet Malzeme Ofisinden bilgisayar alan herkes, ihaleye giren herkes F klavye olarak girmek mecburiyetinde. Başka şansı yok. Şu anda eğitimde F klavye müfredata girdi. Tabletler F klavye olarak dağıtılıyor. Eğitim ayağı halledilmiş oldu. Basın sektörü başta olmak üzere belli bir kesim zaten F klavyeyi kullanıyordu. Dayatmaları bırakmışlardı. Genellikle maliyeciler, gazeteciler, hukukçular mesleklerinin gereği olarak daha okuldayken F klavye öğreniyorlar."
Erdem, özellikle basın sektöründe çalışanların hız gereği tercihlerinin F klavyeden yana olduğunu, birçok gazetecinin kendisine "Bizi bir dertten kurtardınız. F klayve dizüstü bilgisayar bulamıyorduk. Şimdi buluyoruz." diyerek teşekkür ettiğini aktardı.
AA
Kaynak: