Kamuda Tasarruf Tedbirlerine İlişkin Düzenlemeler TBMM'de Kabul Edildi

Kamuda Tasarruf Tedbirlerine İlişkin Düzenlemeler TBMM'de Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kamuda tasarruf tedbirleri ve çeşitli düzenlemeler getiriyor.

Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik

Yeni düzenlemeye göre, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında tanımlanan taşıt ve iş makinelerinin satışı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yetkilendirildi. Satışlar, açık ihale ve/veya e-ihale yöntemleriyle gerçekleştirilecek. Bu düzenleme, kamu taşınmazlarının hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacak.

Damga Vergisi İstisnası ve BOTAŞ Düzenlemeleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında yapılan yatırım sözleşmeleri, damga vergisinden istisna tutulacak. Ayrıca, BOTAŞ’ın doğal gaz ithalatından kaynaklanan vergi ve idari para ceza borçları, Hazineden alınacak görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek. BOTAŞ, Kamu İhale Kanunu'ndan da istisna tutulacak.

TPAO ve BOTAŞ’ın İstisnaları

TPAO ve bağlı ortaklıkları, Kamu İhale Kanunu’nun istisnalarından yararlanabilecek. Bu düzenleme, TPAO, BOTAŞ ve bu şirketlerin bağlı ortaklıklarının petrol ve doğal gaz arama, sondaj, üretim, taşıma, depolama ve gazlaştırma faaliyetlerinde kullanılacak mal ve hizmet alımlarını kapsıyor.

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Japonya hükümeti tarafından sağlanacak dış finansmanına Hazine geri ödeme garantisi verilecek. Bu düzenleme, üniversitenin uluslararası finansal desteklerden yararlanmasını kolaylaştıracak.

Türkiye Varlık Fonu ve Kamu Bankaları

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'ne, kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi amacıyla özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi verilecek. Bu düzenleme, kamu bankalarının finansal istikrarını artırmayı hedefliyor.

Elektrikli Araçlar ve ÖTV Düzenlemeleri

Plug-in hibrit elektrikli araçlar için motor silindir hacmi ve karbondioksit emisyonuna göre ÖTV oranları belirlenecek. Ağırlıklı birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve elektrikle katedilebilir menzil 70 kilometre ve üzerinde olan araçlardan motor silindir hacmi 1800 santimetreküpü geçmeyenler için ÖTV oranları yeniden düzenlenecek.

İl Özel İdareleri ve Ödenek Düzenlemeleri

Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşlarının il özel idareleri aracılığıyla yapacağı yatırımlar için kaynak transferleri, avans ödemeleri hariç hakediş raporlarına göre yapılacak. Ayrıca, ödenekler bütçelerde ayrı tertiplerde izlenecek ve harcanmayan kısımlar ertesi yıla devredilecek.

İller Bankası Sermaye Tavanı Artırılıyor

İller Bankası’nın sermaye tavanı 9 milyardan 60 milyar liraya çıkarılacak. Ayrıca, çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev alan kişilere sadece bir görev için ücret ödenebilecek ve toplam ödemelerin üst sınırı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımıyla belirlenecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.