Kan bağışının şampiyon illeri belli oldu

Kan bağışının şampiyon illeri belli oldu

Türk Kızılay, 2024 yılının ilk 6 ayında 1 milyon 373 bin ünite kan bağışı topladı. En yüksek bağışı 20 yaş grubundan alan Kızılay, lise mezunlarından en fazla destek aldı. Isparta, Gaziantep ve Erzincan bağış oranlarıyla öne çıktı.

Türk Kızılay, 2024 yılının ilk yarısında 1 milyon 373 bin 168 ünite kan bağışına ulaştı. Bu bağışlar, ülke genelindeki 18 Bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağış Merkezi ve 300'den fazla mobil ve sabit ekip tarafından toplandı. Kızılay, toplam 1,2 milyon kişiden kan bağışı aldı ve bu bağışların yüzde 28'ini ilk kez bağışta bulunan gönüllüler sağladı. Kızılay’ın düzenli bağışçı sayısı ise 900 bine yaklaştı. Son 6 ayda, ülke genelindeki bin 128 hastanenin günlük kan ihtiyacının yüzde 96'sı Kızılay tarafından karşılandı.

20 Yaş Grubu En Çok Kan Bağışlayanlar Arasında

Yılın ilk 6 ayında kan bağışında bulunan 1,2 milyon gönüllü, birden fazla bağış yaparak toplamda 1,37 milyon ünite kan bağışı sağladı. Kan bağışlayanların yüzde 88'ini erkekler, yüzde 12'sini ise kadınlar oluşturdu. Bağışların yüzde 60'tan fazlası 20-45 yaş aralığındaki bireylerden geldi. Özellikle 20-25 yaş grubundaki kişiler, toplam bağışların yüzde 18'ini gerçekleştirdi.

Eğitim Durumuna Göre Kan Bağışı İstatistikleri

Eğitim durumuna göre en fazla kan bağışını lise mezunları (yüzde 34) sağlarken, üniversite mezunları (yüzde 21) ikinci sırada yer aldı. Ardından ilkokul, ortaokul ve ön lisans mezunları sıralandı.

Bağış Şampiyonu: Isparta

Yılın ilk 6 ayında en yüksek kan bağışını yapan iller sırasıyla İstanbul (251 bin 111 ünite), Ankara (110 bin 429 ünite) ve İzmir (75 bin 627 ünite) oldu. Nüfus oranına göre bağış oranı en yüksek şehir ise yaklaşık yüzde 5 ile Isparta oldu. Isparta’yı yüzde 4'lük oranlarla Gaziantep ve Erzincan takip etti.

76 Bin Kök Hücre Bağışçısı

Türk Kızılay, kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için 2013 yılından bu yana Türkök Projesi'ni yürütüyor. Yılın ilk 6 ayında 76 bin 56 kişi kök hücre bağışçısı oldu. Proje kapsamında toplam 23 bin 582 eşleşme ve 5942 kök hücre nakli gerçekleşti. Şu an 1 milyon 143 bin 191 aktif kök hücre bağışçısı adayı bulunuyor.

Kan Bağışı İçin 30 Dakika Yeterli

Türk Kızılay, "Birbirimize Candan Bağlıyız" sloganıyla yürüttüğü kampanya kapsamında, 18-65 yaş arası sağlıklı her bireyi düzenli kan bağışına davet ediyor. Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar, en yakın Kızılay Kan Bağış Merkezi'ne giderek form doldurduktan sonra doktor kontrolünde 30 dakika içinde bağış yapabiliyor. Erkekler 3 ayda bir, kadınlar ise 4 ayda bir kan bağışında bulunabiliyor.

Hayat Kurtaran Bağışçılara Onur Madalyaları

Türk Kızılay, Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Ulusal Kan Temini Projesi kapsamında gönüllü kan bağışçılarını bronz, gümüş ve altın madalyalarla ödüllendiriyor. Altın madalyalar 925 ayar gümüş üzerine altın kaplama olarak hazırlanıyor. Bu madalya programıyla Kızılay, bağışçılara manevi değeri yüksek hatıra nişanları sunarak onurlandırmayı amaçlıyor.

Kan bağışının şampiyon illeri belli oldu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.