Kapadokya'nın Doğal Soğuk Hava Depoları Türkiye'nin Patates İhtiyacını Karşılıyor
Kapadokya bölgesindeki 1321 ruhsatlı ve 2 milyon ton kapasiteli yer altı doğal soğuk hava depoları, enerji maliyeti olmadan ve doğal koşullarda patatesin muhafazasını sağlıyor.
Kapadokya'da bulunan 1321 ruhsatlı ve 2 milyon ton kapasiteli yer altı doğal soğuk hava depoları, Türkiye'nin patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bölgedeki tüf kayaların oyulmasıyla oluşturulan bu depolar, hiçbir enerji maliyeti olmadan, nem ve ısı sayesinde patatesin bozulmadan saklanmasını mümkün kılıyor. Bu depolar aynı zamanda patateslerin raf ömrünü uzatarak, tırların ve kamyonların kolaylıkla içine girebileceği geniş kapasiteleriyle lojistik ve depolama süreçlerini optimize ediyor.
Patates üreticisi Fatih Yılmaz, 3. ayda ekimi yapılan patateslerin 10 ve 11 aylarda hasat edildiğini belirterek, bu ürünlerin depolara gelerek doğal soğuk hava depolarında saklandığını ve ihtiyaca göre sevk edildiğini söyledi. Yılmaz, özellikle İstanbul, İzmir, İzmit gibi büyük şehirlerde bulunan hallerde taleplere cevap verdiklerini ifade etti. Doğal soğuk havada saklanan patateslerin az fire verdiğini ve kendisini uzun süre koruduğunu vurgulayan Yılmaz, depolardaki yaz ve kış ısı dengesinin patatesleri 4. aya kadar muhafaza etmeyi sağladığını dile getirdi.
İşletmeci Abdullah Şahin ise makinelerle açılan depoların patatesin sıvı kaybını önlediğini belirterek, bu sayede patateslerin raf ömrünün uzadığını ve kaliteli bir şekilde tüketicilere sunulduğunu ifade etti.
Nevşehir Valisi Ali Fidan, bölgenin patates üretimi ve depolama kapasitesi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, 2 milyon ton kapasiteli doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patatesin depolandığını söyledi. Vali Fidan, bu depolardaki patateslerin kış boyunca muhafaza edilerek tazeliğini koruduğunu vurguladı.
Kaynak: