"Karar alıcı ülkeler arasında olmak her platformda önemli"
Türkiye, son 4 dönemdir yürüttüğü Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin Konsey üyeliğini sonbahardaki seçimlerde de sürdürmeyi hedefliyor- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:- "Karar vericileri takip eden ülke olmaktan ziyade karar alıcı
CENEVRE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) Konsey seçimlerinde aday olduğunu belirterek, "Bunu çok çok önemsiyoruz. Zira karar vericileri takip eden ülke olmaktan ziyade karar alıcılar arasında olmak bizim için her platformda önemli." dedi.
İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi'ne (WSIS) katılan Bakan Arslan, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Arslan, basına kapalı gerçekleştirilen ve 26 ülkeden bakanların katıldığı zirveye ilişkin, "Bence çok verimli ve güzel bir toplantıydı." dedi.
Zirvede, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada özellikle haberleşme ve bilgi ve iletişim teknolojileri alanında ortak altyapı kurulması konusunu değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Arslan, "Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulayıcılarının kendi ülkelerindeki kalkınma planlarında bilgi ve iletişim teknolojileri alanında neler yaptıklarını masaya koyduk. Özellikle ülkelerin dijitalleşmiş topluma geçiş konusunda aldıkları mesafeleri gördük. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Türkiye çok mesafe almış durumda." ifadelerini kullandı.
Arslan, özellikle kapsama alanları, geniş bant internet aboneliği ve nüfusu 500'ün altındaki yerleşim yerlerine hizmet götürülmesi konusunda emsal ülkelere göre Türkiye'nin katettiği mesafenin zirvede daha iyi anlaşıldığını vurguladı.
Veri güvenliği konusunun ülkeler için büyük önem arz ettiğinin altını çizen Arslan, özellikle siber güvenlik konusunda alınması gereken tedbirlerin zirvede masaya yatırıldığını aktardı.
- "Ülkemizin geldiği noktayı ifade ettik"
Arslan, zirvenin ana temalarından birinin de e-ticaret konusu olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"E-ticaret, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak çok büyük miktarlarda ülkelere katma değer sağlayabilen bir alan. Ülke olarak bu konuda yine çok önemli mesafeler katettiğimizi görüyoruz. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki ülke genelinde 300 bin kilometre fiber optik altyapı oluşturmuş olmamız geldiğimiz noktayı göstermesi açısından önemliydi."
Türkiye'nin fiber optik altyapının diğer ülkelerle geçiş sağlayabilir şekilde ortak kullanılmasında büyük mesafeler aldığını ve Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve İran ile bu konuda iş birliği yaptığını aktaran Arslan, Türkiye'nin tecrübe ve birikimlerini her zaman olduğu gibi komşu ülkelerle paylaşmaya devam edeceğini söyledi.
- "ITU Konsey üyeliğine adayız"
Öte yandan Arslan, son 4 dönemdir Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) Konsey üyesi olan Türkiye'nin sonbaharda yapılacak Konsey üyeliği seçimlerine de aday olduğunu ve bunu çok önemsediklerini açıkladı.
Türkiye'nin ITU Konseyi için en güçlü adaylardan biri olduğuna işaret eden Arslan, "Konsey üyeliğini çok çok önemsiyoruz. Zira karar vericileri takip eden ülke olmaktan karar alıcılar arasında olmak bizim için her platformda önemli." dedi. Arslan, "Türkiye'nin 4,5 G'yi başarılı bir şekilde uyguladığını ve 2020'de dünyanın 5 G'ye geçişinde standartların belirlenmesini sağlayan, kural koyucu, takip edilen ülkeler arasında olmak istediğini" vurguladı.
Bakan Arslan, Türkiye'nin uluslararası alanda ITU benzeri platformlarda da aday olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Yine memnuniyetle ifade etmek isterim ki son dönemde havacılıkta da denizcilikte de bırakın konsey üyesi olmayı birinci veya ikinci sırada oy alarak konsey üyesi olduk. Burada da eminim ki görüşmelerimiz çerçevesinde biz rahatlıkla konsey üyesi olacağız. Bu konudaki mücadelemizi devam ettireceğiz. Büyük ülke olmanın da gereği bu. Gerek Cumhurbaşkanımız gerek Başbakanımızın bu konudaki himayeleri bizim için önemli. Dışişleri Bakanlığımız da yurt dışındaki misyonlar ve büyükelçilerimizin marifetiyle gerçekten bunu çok iyi takip ediyor."
- Türkiye kuruluşundan bu yana ITU üyesi
ITU üyesi ülkelerin yüzde 25’ini oluşturan 48 üyeden oluşan Konseyde Türkiye Batı Avrupa Bölgesi’ni temsil eden 8 üye arasında yer alıyor. Kuruluşundan bugüne ITU üyesi olan Türkiye, ilk olarak 2002 yılında Fas'ın Marakeş kentinde yapılan Tam Yetkili Temsilciler Konferansı’nda Avrupa Bölgesinden (B Bölgesi) ITU Konsey üyesi olarak seçildi. 2006, 2010 ve 2014 yıllarında yapılan Tam Yetkili Temsilciler Konferanslarında da Konsey üyeliğine seçilen Türkiye ITU’nun yönetiminde söz sahibi olmayı sürdürüyor.
AA
Kaynak: