Karasabanı son teknoloji aletlerle buluşturan fuar

Karasabanı son teknoloji aletlerle buluşturan fuar

Bursa'da açılan fuarda, milyon liralık traktör, son teknoloji ürünü dev tarım makinelerinin yanında 150-200 yıl önce kullanılan tarım aletleri de sergileniyor- 700 yıllık tarihi Osmanlı köyü Cumalıkızık'ın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından açılan,

BURSA (AA) - HARUN KAYMAZ - Bursa'da açılan, milyon liralık traktör, son teknoloji ürünü dev tarım makinelerinin bulunduğu tarım fuarında sergilenen bazıları 150 yıllık olan, kölemen, hebik, el bıçkısı, karasaban, falaka, tırmık ve pulluk gibi eski tarım aletleri de ilgi görüyor.

Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 12 Ekim'de aynı anda açılan 14. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (BURTARIM 2016) ve 9. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı, 22 ülkeden 451 katılımcı firmaya ev sahipliği yapıyor.

16 Ekim'e kadar sürecek olan, 300 bin ziyaretçinin beklendiği fuara, modern tarım aletleri ve tekniklerine ilişkin yenilikleri görmek isteyen, eskilerini yenileriyle değiştirmeyi planlayan çiftçiler adeta akın etti.

Firmaların, milyon liralık traktör, dev tarım makineleri, son teknoloji ürünü cihazları tanıttığı fuarda bu ürünler kadar "nostalji köşesi"nde sergilenen asırlık tarım aletleri de ilgi odağı oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteğiyle Cumalıkız Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin açtığı bölümde yer alan, bazıları 150 yıllık olan, kölemen, hebik, el bıçkısı, karasaban, falaka, tırmık ve pulluk gibi eski tarım aletleri, özellikle yaşı 50'nin üzerinde olan çiftçilerin adeta uğrak merkezi oldu.

Cumalıkızık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz, bu eski aletleri halen bazı köylerde görebilmenin mümkün olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mesela tırmık, toprağı işledikten sonra otları temizlemede kullanılıyor ama şu an bu görevi traktörler yapıyor. Dönerli pulluk zaman kaybını önlüyordu, kapak açma derdi olmadığı için tarla sürme işlemi daha hızlı bitiyordu. Vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor, kimileri yanımıza gelip bundan bizde de var diyor. Onlarla irtibat kurup mal paylaşımı yapıyoruz. Bize gönderdikleri aletleri müzemizde kullanacağız. En azından insanlar bu aletleri unutmasın, neyin nerede kullanıldığını bilsin. Bizim geçmişimiz çok güzel, çalışkan milletiz.''

Yaşlıları geçmişe kısa bir yolculuk yaptıran köşeye gelen 71 yaşındaki çiftçi Fuat Kara, eski tarım aletlerini gördüğünde çocukluğunu hatırladığını söyledi.

Eski makinelerin yıllara yenik düşmediğini vurgulayan Kara, ''Halen köylerimizde bu aletleri kullanan var. Nesil değişiyor, devir değişiyor. Biz de devre uyacağız, devir bize uymaz. Burada eski gençlik günlerimiz canlandı, sabah ezanında kalkar çorbamızı içtikten sonra doğru bahçeye, tarlaya giderdik. Bu aletler bizim ekmek teknemizdi.'' diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı