"Kardeşim İçin Der'a" filmi 13 Nisan'da vizyona girecek

"Kardeşim İçin Der'a" filmi 13 Nisan'da vizyona girecek

TRT'nin ortak yapımcısı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiği film, Suriye'deki iş savaşın sebeplerine odaklanıyor - Film, Gaziantep'in yanı sıra Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütlerinden arındırılan Suriye'nin Halep kentinin Cerab

İSTANBUL (AA) - Suriye'deki iç savaşın sebeplerine odaklanan "Kardeşim İçin Der'a" filmi, 13 Nisan'da izleyiciyle buluşacak.

TRT'den yapılan açıklamaya göre, TRT'nin ortak yapımcısı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiği ve gerçek hikayeler üzerine kurulu filmin yönetmenliğini, Murat Onbul üstlendi.

Halis Cahit Kurutlu'nun senaryosunu yazıp yapımcılığını üstlendiği filmin oyuncuları arasında İlker Kızmaz, Cem Uçan, Mehmet Çevik, Berna Koraltürk, Umut Karadağ, Nusret Çetinel, Ahmet Aslan, Tarık Bayrak, Safa Tabur ve İbrahim Ethem Arslan yer alıyor.

Dram-aksiyon türündeki film, Gaziantep'in yanı sıra Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütlerinden arındırılan Suriye'nin Halep kentinin Cerablus ilçesinde çekildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Halis Cahit Kurutlu, filmdi, Suriye'deki isyanın hangi nedenlerle başladığını ve küresel aktörlerin müdahil olduğu bir savaşa nasıl dönüştüğünü işlemeye çalıştıklarını anlattı.

İnsanların vatansız yaşamayı seçmeyeceklerini ancak buna mecbur kalabileceklerini vurgulayan Kurutlu, Suriyelilerin hangi şartlardan kaçarak Türkiye'yi sığındıklarının daha iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti.

Kurutlu, senaryoda Fatih Mutlu ile Taha Kurutlu'nun da yer aldığını belirterek, 150 kişilik bir kadroyla filmin tamamlandığını kaydetti.

Suriye'deki gelişmelerin filmle daha iyi anlaşılacağını aktaran Kurutlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Suriyeli sinemacı kardeşlerimiz ülkelerinde yaşananları, çekimleri Türkiye'de yapılan film ve belgesellerle dünyaya anlatmaya çalışıyorlar. Biz ise filmimizin bir kısmını Suriye topraklarında çekerek gerçeklik duygusunu daha da artırmak istedik. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. İzleyicilerin zihninde Suriyelilerin yaşadıklarına dair farkındalık oluşturmayı hedefledik. Tepkilerini ölçmek için filmimizi ilk olarak Suriyeli mülteci dostlarımıza izlettik. Çoğu gördükleri karşısında sarsıldı ve orada yaşadıklarının insanın hayal gücünü çok aşan şeyler olduğunu belirtti. Onlar, bizim hayal edemeyeceğimiz şeyleri yaşadı. Gerçek korkuyla karşı karşıya kalıp topraklarını, evlerini terk ettiler."

- Filmin konusu

Tamamen gerçek hikayelerden uyarlanan ve Suriye'de iç savaşa evrilen halk ayaklanmasının sebeplerini konu alan filmin konusu, özetle şöyle:

"2011'in Mart ayında Suriye'nin güneyindeki Der'a şehrinde Tunus ve Mısır'da gerçekleşen halk ayaklanmalarından etkilenen ve Suriye rejiminin baskılarından bunalan 14-15 yaşlarındaki çocuklar, Baas rejimini eleştiren duvar yazıları yazar. Çocuklar tutuklanır ve işkenceye maruz kalır. Aşiret yapısının güçlü olduğu Der'a'nın aşiret reisleri aynı zamanda Beşşar Esed'in teyzesinin oğlu olan, Der'a kenti muhaberat başkanı Atıf Necip'ten çocukları ister. Atıf Necip aşiret reislerini rencide eder ve çocukları vermez. Geçmişinde rejime muhalif olmasından ötürü şiddete maruz kalan ve Suriye'den ayrılan, olaylar başlamadan hemen önce Suriye'ye dönen Ali'nin kardeşine ve annesine sahip çıkmak, geride bıraktığı sevdiğine kavuşmak gibi hayalleri vardır. Döndüğünde ilk gençlik dönemlerini yaşayan kardeşi Ömer, tıpkı ağabeyi Ali'nin gençliğinde olduğu gibi Baas rejiminin haksızlıklarına karşı öfkelidir. Ali kardeşini teskin ve kontrol etmeye fırsat bulamadan kardeşi ile arkadaşları öğretmenlerinin tutuklanmasına tepki olarak muhaberat karargahının duvarına yazı yazar. Ali'nin kardeşi ve diğer çocukları kurtarmak için girdiği mücadele, rejimin şiddet kullanması sonucunda Suriye halk ayaklanmasına giden süreci başlatır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı