Karlı havada sürüş teknikleri

Karlı havada sürüş teknikleri

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, karlı havada sürücülere tavsiyelerde bulundu

Kış aylarında aracın kaymasını önlemek için direksiyon, gaz, fren, debriyaj gibi aksamlara yapacağınız ani hareketleri yapmamaya özen gösterin
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma Merkezi Müdürü, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Osman Nuri Çevik, karlı havada ani hareket etmenin aracın kontrolden çıkmasına neden olabileceğini, aracın kaymasını önlemek için direksiyon, gaz, fren, debriyaj gibi aksamlara ani hareketleri yapmamaya özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Çevik, olumsuz hava koşullarında yolda kalmamak için ani hareketlerden kaçınılması gerektiğini ve direksiyon, gaz, fren, debriyaj gibi aksamlara düzenli bir şekilde yavaş yavaş basılması gerektiğini belirtti.

Kışın araç lastiklerinin dış derinliklerinin 3 milimetre olmamasının araç performansı ve aracın yola tutunması için çok önemli olduğunu vurgulayan Çevik, lastiklerin havasının kış şartlarına göre ayarlanması gerektiğini bildirdi. Fren ve debriyaj balatalarının uzun yola çıkmadan önce kontrol edilerek aracın uzun yola hazır hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Çevik, şunları kaydetti: ''Kışlık bakım, aracın mekanik düzenini korur ve yol tutuşunu artırır. Görmeyi, görülmeyi ve görüş açısının kalitesini artırır. Olumsuz hava ve yol şartları nedeniyle yolda zorunlu olarak beklenilmesi durumlarında gelebilecek tehlikeleri önler. Aracınızın sabahları geç çalışması önler. Aracınızdan yakıt tasarrufu sağlanmış olur. Araç motorunun performansını artırır. Sürücünün aracına ve kendine güveni artar.''

Özellikle kış aylarında araçlarda patinaj zinciri, reflektör ve takoz, çekme halatı, ilk yardım seti, yedek lastik (stepne), yangın söndürücü, yedek ampul ve fener, kriko ve bijon anahtarını kesin bulundurulması gerektiğini ifade eden Çevik, zorunlu olmasa da kum ve patinaj hasırı, küçük kar küreği, camlar için buz çözücü sprey, buz kazıyıcısı, kar fırçasının bulundurulmasının da kış şartlarında faydalı olacağını belirtti.

OLUMSUZ HAVA VE YOL KOŞULLARINDA
NASIL ARAÇ KULLANILMALI


Olumsuz hava ve yol koşullarında aracın durma (fren) uzunluğunu artırdığını belirten Çevik, kazaya engel olmak için hızın azaltılarak öndeki araçla takip mesafesinin korunması gerektiğini vurguladı. Kışın aracın normal hava şartlarındaki performansının mümkün olmadığını ifade eden Çevik, şöyle devam etti: ''Kış aylarında araçlarımız normal performansla çalışmaz. Aracımızdan aynı performansı beklememeliyiz. Aracımızın bakımını yaptırmalıyız. Kış şartlarına uygun lastikler takmalıyız. Aracın kaymasını önlemek için direksiyon, gaz, fren, debriyaj gibi aksamlara yapacağınız ani hareketleri yapmamaya özen gösterilmelidir. Özellikle kış aylarında aracınızın farlarını gündüz de açık tutulmalıdır. Aracınızla hareket etmeden önce ayakkabılarınızın ve araç pedallarının temiz olmasına dikkat edilmelidir. Önünüzde buzlanma, çukur, su birikintisi gördüğünüzde veya hissettiğinizde aracınızın hızını düşürmek için ayağınızı gazdan çekin, ani manevra ve fren yapmaktan kaçının.''

YOLDA KALMAMAK İÇİN 10 ALTIN KURAL

1- Motor suyuna mutlaka antifiriz koyun, böylece özellikle hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda motor çatlaması gibi bir sorun yaşamanızı önler.

2- Hava filtresi, genellikle kışa girerken temizlenmesi ya da yenilenmesi gereken parçalardan biridir. Motorun çekişinin düşmesini önler.

3- Motor, şanzıman ve fren yağlarını kontrol edin, eksikse tamamlayın/tamamlatın.

4- Silecek suyuna havalar soğumadan antifiriz ya da benzeri donma derecesini düşüren madde ekleyin, özellikle hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü ortamda yağış sonrası silecek suyunun donması, sürüşü imkânsız kılar, sıcak su eklemek çözüm değildir, eklenen su da bir süre sonra donar.

5- Yaz günlerinde ihtiyacınız olmayan arka cam rezistansı, ayna rezistansları kışın hayati bir önem kazanır. Özellikle arka cam rezistansının mutlaka çalışıyor olması gerekir.

6- Klima ya da klimasız araçlarda kalorifer kışın içeride sadece ısınma değil, güvenli sürüş açısından ihtiyacınız olan ekipmanlardan biridir. Özellikle araca ilk binildiğinde yola çıkmadan ön camda oluşan buğunun temizlenmesi gerekir.

7- Akü sık olmasa da kışın oksitlenerek sisteme elektrik geçişini kesebilir, bir fırçayla kutup başlarındaki oksit temizlenebilir, suyunu eksik bırakmamak gereklidir.

8- Lastikler, kışın araç üzerinde en fazla dikkat edilecek noktadır. Lastik dişleri kontrol edilmeli, eski ise yeni lastikler takılmalıdır. Bir de sadece kar için değil, havanın 7 derecenin altına düştüğü ortamlarda mümkünse kış lastiği kullanmak sürüş güvenliğini artıracaktır. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda yıpranmış lastiklerle yola çıkmamak emniyet açısından önemli.

9- Kar uyarısı yapıldığı andan itibaren aracın bagajında zincir bulundurmak lazım. Çünkü özellikle son yıllarda aniden bastıran kar yağışı yolların birden karla kaplanmasına, ara sokaklardan araçların çıkışının imkânsız hale gelmesine neden olabiliyor.

10- Kış mevsiminde araç bagajında ilaveten, yolda kalma durumları için gerekebileceği hesaba katılarak ısınmayı sağlayacak küçük bir battaniye, bir iki litre temiz su, biraz bisküvi vs. türünden gıda, el feneri, kar küreyen küçük bir spatula, reflektör bulundurulmalı.