Kayseri'deki FETÖ davası (2)
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında aralarında iş adamları Hacı, Memduh ve Şükrü Boydak'ın yanı sıra Hamdi Kınaş, Halit Gazezoğlu ve eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ile örgütün "il imamı" Sıtkı Baş'ın da bulunduğu 68 kişinin yargılandığı d
KAYSERİ (AA) - Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında iş adamları Hacı, Memduh ve Şükrü Boydak'ın yanı sıra Hamdi Kınaş ve Halit Gazezoğlu, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ile örgütün "il imamı" Sıtkı Baş'ın da aralarında yer aldığı 68 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 1 Kasım'da başlayan duruşmaya, aralarında Boydak Holding eski yöneticileri Hacı, Memduh, Mustafa, İlyas ve Şükrü Boydak'ın da yer aldığı 26'sı tutuklu 50 sanık ile avukatları ve müştekiler katıldı. Tutuklu bazı sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla duruşmaya iştirak etti.
Tutuksuz sanıklardan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, ÖSYM'de göreve geldikten sonra sınav güvenliği konusunda devrim niteliğinde kararlar aldıklarını ve bu kararları uyguladıklarını söyledi.
ÖSYM'ye sızmaya çalışan FETÖ'nün de içinde bulunduğu bütün yapılarla mücadele ettiklerini iddia eden Demir, "2013 yılında yapılan askeri liselere giriş sınavında her adaya farklı soru kitapçığı uygulaması yaptık. Bu sınavla ilgili müşteki Ömer Koçak'ın başvurusu üzerine dava açıldı. Biz de bu konuyu araştırdık. Kayseri'de sınava giren 2 binin üzerindeki adayların cevap kağıtlarında toplu kopya analizi yaptık. 15 adayın 4 soruda yanlış cevapta buluştuğunu tespit ettik. Bu gayet makul bir rakam. Toplu kopyanın olabilmesi için sınava giren adayların en az yüzde 80'i yanlış cevapta buluşması gerekiyor" diye konuştu.
Bu 15 adayın belgelerini incelemek için arşivden istediğini, inceledikten sonra odasında bulunan kasaya koyduğunu ve burada unuttuğunu savunan Demir, şöyle devam etti:
"Biz ihbarı değerlendirdik. Üstünü kapatmadık. Belgeleri bizzat ben inceledim. Benden önce sınav kitapçıklarının ve cevap kağıtlarının saklanma süresi 100 gündü. Ben geldikten sora 6 aya çıkardık. Söz konusu belgeler imha süresi dolduktan sonra bizden savcılık kanadıyla istendi. İmha yasal bir zorunluluktur. Ömer Koçak'ın ifadeleri tutarsızdır. Koçak'ın arkadaşları sınav soruları 15 gün önce aldıklarını söylemişler. Sorular sınavda çıkacak sayının en az 10 katı olarak matbaaya gönderilir ve burada rastgele seçilerek baskıya girer. Bu baskı da sınavdan birkaç gün önce yapılır. Toplu kopya yoktur. Olsaydı sınavı iptal ederdim."
Başka suçtan tutuklu bulunan polis başmüfettişliğinden emekli Nurullah İlgün ise kendisi hakkında tanıklık eden Hasip Danış'ın ifadelerinin tutarsız olduğunu söyledi.
Hasip Danış'ın 2013'teki bir konuşmada MİT tırları olayından bahsettiğini belirten İlgün, bu tarihte MİT tırları olayının daha yaşanmadığını iddia etti.
İlgün, ayrıca Danış'ın 2010 yılında tahşiye davasından tutuklandığını hatırlattı.
Yine başka suçtan tutuklu bulunan polis başmüfettişliğinden emekli Mehmet Albayrak da iddianamede bahsedilen suçları işlemediğini belirterek beraatini talep etti.
(Sürecek)
AA
Kaynak: