KDK'dan "Cüceler de engelli sayılsın" kararı
Kamu Denetçiliği Kurumunca, halk arasında "Cücelik" olarak bilinen akondroplazi rahatsızlığıyla yaşamlarını sürdüren vatandaşların "Engelli" sınıfında tanımlanması tavsiye edildi
ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK), halk arasında "Cücelik" olarak bilinen akondroplazi rahatsızlığıyla yaşamlarını sürdüren vatandaşların "Engelli" sınıfında tanımlanması tavsiyesinde bulunuldu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, akondroplazi hastası Umut Kösemen, rahatsızlığının, "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"in ekinde yer alan "Özür Oran Cetveli"nde yüzde 40 engel oranı ile yer alması talebiyle 2014'te KDK'ya başvurdu.
Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2014 temmuz ayında başvurana gönderdiği yazıda, söz konusu rahatsızlığa sahip olanların yüzde 40 özürlü olarak değerlendirilmesi yönünde çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaştı.
Geçen süre zarfında herhangi bir adım atılmaması üzerine geçen yıl tekrar KDK'ya başvuran Kösemen, akondroplazi rahatsızlığı yaşayanların engelli sayılmasını talep etti.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü KDK'ya gönderdiği cevapta, akondroplazi tanısına ilişkin engellik oranı tanımlamasının "Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" taslağında yer aldığını bildirdi.
Akondroplazili bireylerin mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen KDK, "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"in ekinde yer alan "Özür Oran Cetveli"nde akondroplaziye yüzde 40 engel oranı ile yer verilmesini tavsiye etti.
KDK, "Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" taslağına ilişkin çalışmanın tamamlanarak bir an önce yayımlanmasına yönelik Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlıklarına öneride bulundu.
Tavsiye kararının ardından KDK tarafından "Dostane çözüm yolu" kapsamında 27 Nisan 2017'de Aile ve Sosyal Politikalar, Maliye, Sağlık, Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının yetkilileriyle Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve kamu denetçileri görüşme yaptı.
Görüşmede, bakanlık yetkilileriyle, KDK'nın tavsiye kararına uyulup uyulmadığının bildirilmesi için tanınan 30 gün içinde buna yönelik çalışma yapılması üzerinde anlaşma sağlandı.
- Karardan
Kararda, akondroplazili bireylerin yüzde 40 engelli raporuna sahip olamadıklarından dolayı, sosyal çevre tarafından "Engelli" algılanmalarına karşın, bunun istihdam gibi önemli bir konuda da engel yaratması muhtemel olmasına rağmen engellilerin faydalandıkları erken emeklilik veya vergi indirimi gibi avantajlardan yararlanamadıkları bildirildi.
Demokratik, modern ve katılımcı yönetim anlayışında idarelerden sadece hukuka uygun olarak hareket etmeleri değil aynı zamanda iyi yönetim ilkelerine de uygun işlem tesis etmelerinin beklendiğine dikkat çekilen kararda, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun 2013 yılındaki "Engelli Hakları İnceleme Raporu"nda, "Engelliliğin tıbbi değil sosyal bakış açısı ile değerlendirilmesine" işaret edildiği hatırlatıldı.
Kararda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen yazılarda, "Yönetmelik taslaklarının hazırlandığı, mağduriyetlerin giderilmesi adına akondroplazi rahatsızlığının engelli haklarından yararlanılacak nitelikte yüzde 40 engel oranıyla değerlendirildiğinin" belirtildiği kaydedildi.
Tavsiye kararında, "Engelli Hakları İnceleme Raporu"nun 2013 tarihli olması ve halen ilgili mevzuat değişikliğinin yapılmamasının mağduriyetler açısından oldukça dikkat çekici olduğu vurgulandı.
AA
Kaynak: