"Keçe" kadınların elinde hayat buluyor
Bir zamanlar çobanların kepeneklerinde ve evlerde kullanılan keçe, günümüzde kadınların elinde yeniden hayat bularak hediyelik eşya malzemesi de oldu- Unutulamaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan keçe işlemeciliği, açılan kurslarla yeniden yaşatılma
HATAY (AA) - HİLMİ TUNAHAN KARAKAYA - Koyun, tavşan, deve gibi memeli hayvanlarının yünlerinin tiftik keçisinin kıllarıyla birleştirilmesiyle oluşturulan ve bir zamanlar çobanların kepeneklerinde ve evlerde kullanılan keçe, günümüzde hediyelik eşya yapımında da kullanılıyor.
Teknolojik gelişmelerle unutulmaya yüz tutan keçe işlemeciliği, açılan kurslarla yeniden yaşatılmaya çalışılıyor. Hatay'ın Hassa ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan ''Keçe İşlemeciliği Kursu"nda keçeler, kadınların elinde adeta yeniden hayat buluyor.
Bir zamanların yer örtülerinde ve kepeneklerde kullanılan keçe, günümüzde ise hediyelik eşyaların vazgeçilmez malzemeleri arasında yerini alıyor.
Hassa Halk Eğitim Merkezi öğretmeni Nigar Önsüren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların kursla keçeleri işleyerek adeta onları birer sanat eserine dönüştürdüğünü söyledi.
Keçelerin günümüzde kapı ve duvar süsüyle, çanta ve cüzdan yapımında kullanıldığını ifade eden Önsüren, ''Yaklaşık 6 aydır 15 kadın kursiyerle mahallemizdeki bir hayırsever tarafından tahsis edilen evde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kursta keçe işlemeciliğinin unutulmasını engellemek ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla çaba gösteriyoruz. Kursiyerlerimiz, keçeleri maharetli elleri ve yaratıcılıklarıyla güzel birer hediyelik eşyaya dönüştürüyor.'' diye konuştu.
Kadınların keçeden yaptığı süs eşyalarıyla ev ekonomilerine katkı sağladığını da belirten Nigar Önsüren, yaptıkları eserleri 15 ile 50 lira arasında sattıklarını kaydetti.
Kursiyer Gülbin Üte (61) ise kurs sayesinde hem unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği yaşattıklarını hem de boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirerek ailelerine bir nebze olsun katkı sağladıklarını dile getirdi.
Lütfiye Demir (55) de haftanın 5 günü kursa geldiğini, diğer günlerde ise tarlaya giderek aile bütçesine katkıda bulunduğunu ifade etti.
Mürşide Portakal (55), kurs sayesinde boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiğini kaydetti.
AA
Kaynak: