
Kendiliğinden yetişiyor, bağı 30 liradan yok satıyor
Manisa'nın Demirci ilçesindeki 1.200 rakımlı dağlarda doğal olarak yetişen çaşır otunun hasadı başladı. Yöre halkı tarafından toplanan çaşır otu, sindirim sorunlarına iyi gelmesiyle biliniyor ve pazarda büyük ilgi görüyor.
Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı yüksek dağlık bölgelerde, nisan ayında kendiliğinden yetişen çaşır otu için hasat zamanı geldi. Özellikle bin 200 rakımlı Gelin Uçtu Tepesi ve Başaalan mevkilerinde yetişen çaşır otu, yöre halkı tarafından büyük bir özenle toplanıyor. Hoşçalar Mahallesi’nden Nurullah Yanar da sabahın erken saatlerinde zorlu yürüyüşler yaparak bu şifalı otu topluyor.
Çaşır Otu Pazar Tezgahlarında Yoğun İlgi Görüyor
Yanar, topladığı çaşır otlarını Demirci ilçe merkezine getirerek sokak sokak dolaşıp satıyor. Bağı 30 liradan satılan çaşır otu, bölge halkı tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. Demircili vatandaşlar, hem yemeklerde kullanmak hem de turşusunu yapmak için çaşır otuna rağbet gösteriyor.
Çaşır Otunun Faydaları Saymakla Bitmiyor
Çaşır otunun sindirim ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Çiftçi Nurullah Yanar, "Çaşır otları nisan ayının 10’undan itibaren çıkmaya başlar ve mayıs ayı sonuna kadar toplanabilir. Doğada tamamen doğal olarak yetişiyor; ne gübre ne ilaç kullanılıyor. Salatalarda, pilavda, yemeklerde ve turşu yapımında kullanılıyor. Mide ve sindirim problemi yaşayanlar çiğ olarak tüketirse şifa buluyor. Toplaması oldukça zahmetli ama her yıl bu dönemde toplayıp satarak gelir elde ediyorum" dedi.
Kaynak: