Kenya'da "başkanlık seçimi" krizi
Muhalifler, ülke genelinde mitingler düzenleyerek taraftarlarına 26 Ekim'deki başkanlık seçiminde sandığa gitmeme çağrısı yapıyor- Muhalif milletvekili Aladwa:- "26 Ekim'de oy kullanmama kararı aldık. Benim seçim bölgemde Nairobi'de de kimse oy vermeye gi
NAİROBİ (AA) - RECEP CANİK- Siyasi krizin tırmandığı Kenya'da muhalefet, 26 Ekim'deki başkanlık seçimi öncesinde ülke genelinde kampanyalar düzenleyerek, halkın oy verme merkezlerine gitmeyip seçimi boykot etmesini istedi.
Nairobi eyaletindeki bir seçim bölgesini temsil eden muhalif milletvekili George Aladwa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) istedikleri reformları yapmadığı için seçmenlerinin, başkanlık seçimini boykot etmelerini sağlayacaklarını söyledi.
Aladwa, "26 Ekim'de oy kullanmama kararı aldık. Benim seçim bölgemde Nairobi'de kimse oy vermeye gitmeyecek. Nairobi, muhalefetin bölgesi, burada seçim olmayacak." diye konuştu.
- Siyasi kriz büyüyor
Kenya'da muhalefet partileri, başkanlık seçimi öncesinde 47 eyaletin en az 21'inde seçim kampanyaları düzenleyerek seçmenlerine oy kullanmama çağrısı yapıyor.
Yaklaşık iki aydır Seçim Komisyonu üyelerinin istifa etmesi ve komisyonda bazı reformların yapılması için ülke genelinde protesto gösterileri düzenleyen muhalefetin ortak adayı Raila Odinga, taleplerine cevap alamayınca iki hafta önce başkanlık yarışından çekildiğini duyurmuştu.
İptal edilen bir önceki seçimlerde 6,7 milyon oy alan Odinga, yarıştan çekilmesine rağmen ülke genelindeki birçok eyalette düzenlediği mitinglerde taraftarlarına seçim zamanı geldiğinde oy verme merkezlerine gitmeyerek seçimi boykot etme çağrısı yaptı.
Muhalif Kagamega Eyalet Senatörü Cleophas Malala, oy kullanma materyallerinin dağıtımını yapan seçim görevlilerini engellemeye çalıştığı için bir süre önce polis tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı.
Senatör Malala, eyaletinde 26 Ekim'de oy verme işleminin gerçekleşmemesi için destekçileriyle birlikte tüm oy verme merkezlerinin önünde kamp kuracaklarını açıkladı.
Liderleri yarıştan çekildiği için oy vermeye sıcak bakmayan muhalifler, seçim komisyonunun reform taleplerini yerine getirerek yeni bir seçim tarihi belirlemesini ve muhaliflerin lideri Raila Odinga'nın seçimlere yeniden aday olmasını istiyorlar.
Muhalefetin destekçilerinden 32 yaşındaki taksi şoförü George Otieno, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bizim oy vereceğimiz lider, yarıştan çekildi. Artık seçime katılmamızın bir manası yok. Çünkü bizim oy verecek bir liderimiz olmayacak." diye konuştu.
Uzayan seçim süreci ve yaşanan belirsizlikten dolayı ülke ekonomisinin iyice kötüye gittiğini ve insanların hep bir tedirginlik içinde yaşadığnı söyleyen Otieno, bunun en büyük sorumlusu olarak seçim komisyonunu gördüğünü söyledi.
Öte yandan Kenya Devlet Başkanı ve aynı zamanda başkan adayı Uhuru Kenyatta ise muhalefeti, halkı nefrete sürüklemek ve oy verme hakkını elllerinden almakla suçladı.
Kenya Anayasası'na göre başkanlık seçiminin geçerli olabilmesi için ülke genelindeki toplam 290 seçim bölgesinin hepsinde sandıkların açılarak oy verme işleminin başlaması gerekiyor, aksi takdirde seçim geçersiz sayılıyor.
-Komisyon üyesi istifa etti
Kenya'da Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) üst düzey üyelerinden Roselyn Akombe, devlet başkanlığı seçiminin güvenilir olmayacağını ileri sürerek istifa ettiğini açıkladı.
Yurtdışına çıkan Akombe, seçim komisyonunun mevcut haliyle güvenilir bir seçim yapmayacağını savundu.
Komisyonun siyasi baskı altında olduğunu ve bölündüğünü vurgulayan Akombe, bazı komisyon üyelerinin elektronik seçim sisteminde değişiklikleri içeren son dakika talimatlar aldığını ileri sürdü.
- Protestolar devam edecek
Seçim komisyonu başkanı ve üyelerinin istifasını isteyen muhalifler, Nairobi, Mombasa ve Kisumu eyaletleri başta olmak üzere son iki aydır ülke genelinde protesto gösterileri düzenliyor.
Muhalefet lideri Raila Odinga, seçim komisyonu karşıtı protestolara cuma gününden itibaren devam edeceklerini açıklamıştı.
-Seçimler iptal edilmişti
Ülkede 8 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçiminde oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.
Yüksek Mahkeme "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de yeniden yapılacağını kaydetmişti.
- 8 Ağustos'taki seçimlerde 37 kişi hayatını kaybetmişti
Kenya İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR), iki hafta önce yaptığı açıklamada, ülkede 8 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçimleri sonrasındaki protesto gösterilerinde yaşanan şiddet olaylarında 37 kişinin hayatını kaybettiğini, 126 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
Komisyon, Kenya'da 9-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen protesto gösterilerindeki ölümlerden Kenya polisini sorumlu tutarak 35 kişinin polisin aşırı güç kullanması sonucu, 2 kişinin ise siviller tarafından öldürüldüğünü savunmuştu.
AA
Kaynak: