Kılıçdaroğlu'nun ABD Büyükelçisi Bass ile görüşmesi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu-Bass ile görüşmesinde, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası çıkarılan KHK'ler, görevden alınan kamu personeline ilişkin uygulanan kriterler, yargının bağımsızlığı, mini anayasa paketi konuları ele alınd
ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ABD Büyükelçisi John R. Bass ile görüşmesinde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK), görevden alınan kamu personeline ilişkin uygulanan kriterler, yargının bağımsızlığı, mini anayasa paketi konularının gündeme geldiği belirtildi.
Edinilen bilgiye göre, ABD Büyükelçisi Bass görüşmede, Kemal Kılıçdaroğlu'na Artvin'deki saldırı nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bass ve Kılıçdaroğlu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan sürece ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulundu.
Görüşmede, darbe girişiminin ardından çıkarılan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameler'in hukuka uygun olup olmadığı, KHK'lar kapsamında görevden alınan kamu personeline ilişkin uygulanan kriterler, yargının bağımsızlığı, mini anayasa paketi konuları gündeme geldi.
Ayrıca Türkiye-ABD ilişkilerinde FETÖ terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ve Suriye konusu da değerlendirildi.
- "Bazı KHK'ları AYM'ye taşıyabiliriz"
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da darbe girişimi sonrasındaki sürecin hukukun üstünlüğü çerçevesinde yapılmasına büyük önem atfettiklerini, bunun için hep parti içinde hem TBMM'de çaba sarf ettiklerini ifade etti ve "OHAL sürecinin ötesine geçip, etki doğuracak bazı KHK'ları Anayasa Mahkemesine taşıyabileceklerini" kaydetti.
Kılıçdaroğlu, görüşmede, "Normalde parlamentonun yetkisinde olan konuların KHK'larla düzenlenmesini doğru bulmadıklarını, bu sürecin 'bir cadı avına' dönüştüğü yönünde yoğun şikayetlerin geldiğini, OHAL sürecinin en kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini" aktardı.
Büyükelçi Bass ise bu süreçte hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına değer verdiklerini ifade etti.
- AKPM Başkanı Agramunt ile görüşme
Öte yandan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt da Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, Türk halkını, Türk demokrasisini desteklemek ve iş birliğini geliştirmek için Türkiye'de bulunduklarını aktardı.
Demokrasinin yine demokrasi kanalıyla savunulacağını vurgulayan Agramunt, Kılıçdaroğlu’na FETÖ'nün devlete nasıl sızdığına ilişkin sorular yöneltti.
Kemal Kılıçdaroğlu da devlete FETÖ'nün sızmadığını, yerleştirildiğini iddia ederek, bunların kimler olduğunun, siyasi ayağını kimlerin oluşturduğunun tartışılması gerektiğini vurguladı.
AA
Kaynak: