Kereviz: 2 bin 500 yıl önce Hipokrat, kereviz için “Gergin sinirlerin ilacı” demişti. Maydanozgillerden, kokulu ve otsu bir bitki. C ve K vitaminlerinin mükemmel kaynağı. Lif, potasyum, folat, molibden, manganez ve B6 vitaminin çok iyi; kalsiyum, magnezyum, triptofan, fosfor, demir, A, B1 ve B2 vitaminlerinin de iyi kaynağı. 100 gr. kereviz yaklaşık 40 kalori, 1.8 gr. protein ve 8.5 gr. karbonhidrat içerir. Gut, osteoartrit ve romotoit artrit gibi inflamatuar hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Kan basıncını dengeleyici etkisi mevcut.
Çalışmalar, diüretik aktivitesiyle ödem atıcı etkisi olduğunu gösteriyor. İçerdiği aktif bileşen ‘phthalides’le arterler etrafındaki kasları rahatlatır ve damar genişliği sağlar. Diğer bir bileşen ‘acetylenics’ de tümör hücrelerinin çoğalmasını durdurmaya yardımcı. Kerevizin tohum, yaprak, sap ve köklerinden yararlanılır. Kereviz yaprakları, sebzenin en besleyici kısmını oluşturur. Tohumundan çay, natürel ilaç ve eter yağı elde edilir. Sapları; sert-gevrek bir dokuya sahip ve lezzetli. Biraz tuzlu bir tadı var.