Kızıldeniz'deki iki adanın Suudi Arabistan'a geçmesi
Kahire Üniversitesi'nde Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Dr. Nafia:"Rejim yanlıları desteklerini çekmişe benziyor. Bu durum, rejimin meşruiyetinin zayıflamasına ve çöküş için geri sayımın başlamasına zemin hazırlıyor"- Amerikan Üniversitesi Siyaset Sosyoloji
KAHİRE (AA) - HÜSEYİN MAHMUD- Mısır'ın Kızıldeniz'deki Sanafir ve Tiran adalarını Suudi Arabistan'a bırakmasına yönelik tepkilerin, rejimin meşruiyetinin zayıflamasına zemin hazırlayabileceği belirtildi.
Mısırlı uzmanlar, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu. Uzmanlar gösterilerle rejimin düşmesine yönelik sloganların yeniden güdeme geldiğini, bu durumun Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin destekçileri nezdindeki popülaritesini zayıflatacağını kaydetti.
Kahire Üniversitesi'nde Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Dr. Hasan Nafia, ilk kez muhalif ve İslami akımlara mensup olmayan gençlerin sokaklara çıkıp, Sisi'nin gitmesi yönünde sloganlar attığını belirtti.
Nafia sözlerine şöyle devam etti:
"Rejim yanlıları desteklerini çekmişe benziyor. Bu durum, rejimin meşruiyetinin zayıflamasına ve çöküş için geri sayımın başlamasına zemin hazırlıyor. Bu grup, imzalanan yeni deniz sınırı anlaşmasından önce Sisi'ye daha uzun bir süre vermek niyetindeydi."
Bir halk devriminden bahsetmek içi erken olduğunu ifade eden Nafia, "Ancak Sisi'nin yönetime gelmesinden bu yana ilk kez söz konusu sınır anlaşması, sokaklarda bir kıvılcımın yanmasına neden oldu." diye konuştu.
Rejimin kendisini her şeyden üstün olduğunu sandığını vurgulayan Nafia, "Rejim, ülkeyi doğru şekilde yönettiğini zannediyor. Ne var ki sınır anlaşmasının yanı sıra Hedasi (Nahda) Barajı, Kahire'de ölü bulunan İtalyan genç, kötüleşen insan hakları dosyaları ve yaşam şartları bunun aksini ispatlıyor." dedi.
- "Korku kültürü sona erdi"
Kahire'deki Amerikan Üniversitesi Siyaset Sosyolojisi Profesörü Said Sadık, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) korkutan durumların kısmen azaldığını belirterek, "İhvan'ın gösterilere katılım yönündeki açıklaması, bazı kişilerin bu durumdan çekinmesine neden oldu. Bazı muhalifler İhvan'ın gösterilere katılmasını istemedi. Buna rağmen büyük bir katılım gösterildi." ifadelerini kullandı. Sadık, sosyal medyanın Arap Baharı dönemindeki rolüne geri döndüğünü ayrıca sokaktaki korku kültürünün de sona erdiğini kaydetti.
Tahrir Meydanı yakınındaki gösterilere büyük katılım gösterilmesi ve yeni gösteriler düzenlenmesi yönündeki çağrıların da olumlu bir değişim olduğunu işaret eden Sadık, şöyle devam etti:
"Rejim, halkın öfkesini dindirmeye çalıştı. Belki rejim bu olanlardan hesap sorabilir ancak bu da gösterilerin devam etmesi ve katılımın fazla olmasına bağlıdır. Batı rejime büyük oranda destek veriyor ve onun devrimle düşmeyeceğini düşünüyor."
Mısır, Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarını, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in geçen haftaki Kahire ziyareti sırasında imzalanan yeni deniz sınırı anlaşmasıyla Suudi Arabistan'a bırakmıştı. Anlaşma Mısır'da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların tepkisini çekerken, Mısır hükümeti, adalarının Suudi Arabistan'a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Mısır halkının haklarından vazgeçmediklerini, belgelere göre adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu belirtmişti.
Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz'den ayıran Tiran Boğazı'nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası'nın 6 kilometre doğusundaki adanın yüzölçümü 80 kilometrekare. 33 kilometrekarelik Sanafir Adası ise Tiran Adası'nın hemen doğusunda yer alıyor.
AA
Kaynak: