Kocaeli Körfezi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı

Kocaeli Körfezi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum:- "Kanal İstanbul Projesi'nin yapılmasının ne kadar elzem olduğunu, her kazada bir kez daha görmüş oluyoruz" - "Mavi bayraklı plajlarımız 127 taneydi, bu plaj sayısını 459'a çıkardık. Bu sayıyla dünyada üçüncüyüz. İn

KOCAELİ (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'nin yapılmasının ne kadar elzem olduğunu, her kazada bir kez daha görmüş oluyoruz." dedi.

Körfez Tütünçiftlik bölgesinde gerçekleştirilen Kocaeli Körfezi Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı öncesinde konuşan Bakan Kurum, Batman'ın Gercüş ilçesi kırsalında zırhlı askeri aracın geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce yola tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu şehit düşen 7 askere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi.

Kurum, terörle mücadelenin sonuna kadar sürdürüleceğini vurgulayarak, "Bu vatanın, bu toprağın bir karışını da hiçbir terör örgütüne bırakmayacağız." ifadesini kullandı.

Denizcilik tarihi incelendiğinde, Saruca Paşalar, Oruç Reisler, Hızır Hayrettin Paşalar, Turgut Reisler ve Çanakkale şehitleri gibi birçok kahraman ve şehidin bulunduğunu aktaran Kurum, deniz şehitlerine Alalh'tan rahmet diledi.

Türkiye'nin yanı başında bir insanlık dramı yaşandığına işaret eden Kurum, "3,5 milyon Suriyeli ülkemize geldi, misafir ediyoruz. Bir taraftan da tabii başka ülkelere gitmeye çalışıyorlar. Akdeniz'de adeta bir insanlık dramı yaşanıyor. Daha dün Aylan bebeği kaybettik, hepimizin gözleri önünde hatıralarımız canlanıyor. Tabii ülkemiz baktığınızda insanlığın vicdanı konumundadır, milli geliri durumu itibarıyla da dünyada en çok yardım eden ülke konumundadır. İnşallah biz insanlığın vicdanı olmaya devam edeceğiz, tüm ülke olarak, tüm vatandaşlarımız olarak." diye konuştu.

Kurum, Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olduğunu belirterek, bu manada deniz ve denizciliğin vatandaşlar ve ülke ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu aktardı.

- "2017'de İstanbul Boğazı'ndan 43 bin gemi geçmiş"

Deniz ve denizciliğin hem jeopolitik hem de stratejik bakımdan önemli olduğunu vurgulayan Kurum, bu kapsamda çok yoğun bir deniz trafiğinin de yaşandığını bildirdi.

Kurum, 2017'de İstanbul Boğazı'ndan 43 bin geminin geçtiğini dile getirerek, "Çanakkale Boğazı'nda 45 bin deniz trafiği oluşmuş. Tabii 1965'ten bu yana da bu deniz trafiği birçok büyük ve küçük kazaları meydana getirdi. Bunlardan yakın tarihte geçen sene biliyorsunuz, bir dökme yük gemisi yalıya çarpmıştı. Hem yalıya hem boğaza ciddi manada zarar verdi. 1994'te Nassia adlı gemi kazaya neden oldu. Kanal İstanbul Projesi'nin yapılmasının ne kadar elzem olduğunu, her kazada bir kez daha görmüş oluyoruz."

Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile deniz kazaları ve deniz kirliliğiyle mücadele noktasında büyük bir koordinasyon içerisinde çalıştıklarını söyledi.

Bakan Kurum, Foça'da 1,5-2 ay önce atıkların denize atılması üzerine bir kirliliğin meydana geldiğini hatırlatarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kıyı Emniyet Müdürlüğü ile gemiyi tespit ettiklerini kaydetti.

- "Ekiplerimiz 7 gün 24 saat hizmet veriyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gemiye 2 milyon lira cezayı kestiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Yine 25 milyon lira temizlemek için harcadığımız bedeli de geminin sahiplerinden tahsil edeceğiz. Tabii o gün de gördük, yaklaşık 1 ay gibi bir zaman aldı, 85 kişilik bir ekiple gerçekleştirildi. 1 ay sahilimizi vatandaşın kullanmasına engel oldular. Ancak ekiplerimiz hızlı bir şekilde, sahili eskisinden daha temiz hale getirmek suretiyle temizliklerini gerçekleştirdi. Bu işlemler eskiden bu kadar hızlı, pratik yapılamıyordu. Şu anda sistem, bakanlıklarda gerekli koordinasyon oluşmuş durumda. Aynı saat içerisinde müdahalelerimizi yapıyoruz, ekiplerimiz sahada. Ekiplerimiz 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Buna ilişkin zaten yetkilendirilmiş kuruluşlar var. Bu temizleme işlemleri de hızlı bir şekilde yapılıyor."

Kurum, 2005 yılında AK Parti iktidarı olarak bir kanun çıkardıklarını aktararak, "Bu kanunun amacı neydi? Acil durumlarda hazırlıklı olunmasıydı, müdahale kapasitesinin ve paydaşlar arasındaki iş birliğinin de arttırılmasıydı. Bugün o iş birliği en üst seviyede gerçekleşiyor. 6 bölgesel ve 1 ulusal acil müdahale planı hazırladık. 2005 yılına kadar kıyı tesislerinde acil müdahale planımız yoktu. Bu düzenlemeyle birlikte bugün, 360 limanın, 351'inde bu planlar mevcut. Şu an denizlerimizin yüzme suyu kalitesine baktığımızda yüzde 98 seviyesinde olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'nin deniz anlayışının, deniz hikayesinin Haliç ile başladığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Haliç'e girilmediğini, kokudan yanından geçilmediğini hatırlatan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buranın temizlenmesi için büyük mücadeleler verdiğini anlattı.

- "2019'a kadar Türkiye'de tüm marinalarda sıfır atık sistemine geçmiş olacağız"

Kurum, Haliç'te artık sporların yapıldığını, vatandaşların rahat bir şekilde gezdiği alanların bulunduğu bir yer haline geldiğini kaydederek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin de İzmit Körfezi'nde 7 gün 24 saat uçaklarla denetim yaptığını, kirliliğe bakanlık koordinesinde anında müdahale edildiğini bildirdi.

Deniz ve kıyı kirliliğinin önlenmesinin mümkün olduğunu aktaran Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Denizi ve kıyı kirliliğini önlemek elimizde. Kirli sular ekosistemimizi bozduğu gibi kısa sürede yok olmuyor. Bir plastik bardak 50 yılda, poşet 10-20 yılda, cam şişe 1 milyon yılda, sigara izmariti 5 yılda doğaya karışıyor. Dolayısıyla bu bilinci vatandaşlarımıza, çocuklarımıza kazandırmamız gerekiyor. Temizlemekten ziyade atmamayı öğrenmeliyiz, öğretmeliyiz. Diğer taraftan mavi kart sistemimiz var, yine sıfır atık sistemimiz var. 39 bin teknemizde mavi kart sistemi var. Bu sistemle bu teknelerin atıkları düzenli olarak takip ediliyor. 2019 yılına kadar Türkiye'de tüm marinalarda sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. 2002'de hiçbir limanda gemilerden atık alım sistemi yoktu. Bugün 294 tesisimiz gemilerimize hizmet veriyor. Mavi bayraklı plajlarımız 127 taneydi, bu plaj sayısın 459'a çıkardık. Bu sayıyla dünyada üçüncüyüz. İnşallah çok kısa zamanda da birinci olmak noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu tatbikatların ne kadar önemli olduğunu Foça'da da gördüklerini vurgulayarak, tatbikatta emeği geçenlere teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı