Kocaeli'deki "kağıt müzesi" çalışmalarında sona gelindi

Kocaeli'deki "kağıt müzesi" çalışmalarında sona gelindi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Yeşildal:- "SEKA Kağıt Müzesi, 13 bin metrekarelik alana sahip devasa bir müze olacak. Biz orada kağıdın ilk üretilmesine başlandığından, matbaadan çıkış aşamasına kadar bütün evreleri akt

KOCAELİ (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından SEKA Kağıt Fabrikası'nın ilk deneme üretimini gerçekleştirdiği 18 Nisan 1936'dan 80 yıl sonra, kağıt müzesi olarak tarih meraklılarına hizmet vermeye başlayacağı bildirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle Başiskele ilçesinde bir otelde düzenlenen "Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi" konulu sempozyumun SEKA Kağıt Fabrikasıyla ilgili oturumunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Ali Yeşildal, "Medeniyet Hamurundan Kültür Merkezi'ne Bir Endüstriyel Dönüşüm Merkezi Olarak SEKA" başlıklı bildiri sundu.

İstanbul'a yakın olması ve barındırdığı iş gücü potansiyeli dolayısıyla Tanzimat'tan sonra Türkiye'nin kaderini belirleyecek birçok fabrikanın Kocaeli'de kurulduğunu belirten Yeşildal, kentteki sanayi yatırımlarının cumhuriyet sonrasında artarak devam ettiğini söyledi.

Yeşildal, cumhuriyet sonrasında ülke ekonomisinin en önemli sac ayaklarından birini oluşturan SEKA Fabrikasının Kocaeli'de kurulması kararı alındığını anımsatarak, fabrikanın ilk kağıdını 18 Nisan 1936 yılında üretmeye başladığını ve gazetelerin bu olayı büyük bir bayram havasında yayımladığını anlattı.

SEKA'nın 1998 yılında özelleştirilmesine karar verildiğini aktaran Yeşildal, bu sürecin sendikal işçi hareketleri nedeniyle 2004 yılına kadar devam ettiğini hatırlattı.

- "Avrupa'nın en büyük endüstriyel dönüşüm projesi"

Özelleştirme kararı alınmasının ardından alanla ilgili dönemin hükümetleri ve yerel yönetimlerce ortaya birçok proje atıldığını dile getiren Yeşildal, şu değerlendirmede bulundu:

"Hatta dönemin yerel yönetimi rezidanslar, otel, alışveriş merkezleri gibi birçok proje hazırlıyor. 2004 yılında halen Büyükşehir Belediye Başkanı olan İbrahim Karaosmanoğlu, bir proje hazırlattırıyor ve bunu dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanımıza sunuyor. Bu alanın halkın kullanımına açılması şeklinde bir proje teklif ediyor ve Başbakandan onayını alıp Kocaeli'ye dönüyor. SEKA alanı arazisiyle, binalarıyla ve işçileriyle birlikte Büyükşehir Belediyesine devrediliyor. Böylece, Avrupa'nın en büyük endüstriyel dönüşüm projesini gerçekleştirmeye başlıyoruz."

Yeşildal, herkesin iştahını kabartan, denize nazır bin dönümlük alanda merkezi hükümetten alınan yetkiyle endüstriyel dönüşüm başladığını ve bir kültür mirası olarak sonsuza kadar yaşayacak bir tabana oturtulduğunu vurgulayarak, birinci etapta Avrupa'nın en büyük eğlence ve dinlence alanlarından birini yaptıklarını ifade etti.

- "80 yıl sonra 18 Nisan 2016'da açmış olacağız"

İkinci etaptaki en büyük projelerinin SEKA Kağıt Müzesi olduğuna işaret eden Yeşildal, şöyle dedi:

"SEKA Kağıt Müzesi, 13 bin metrekarelik alana sahip devasa bir müze olacak. Biz orada kağıdın ilk üretilmesine başlandığından, matbaadan çıkış aşamasına kadar bütün evreleri aktif bir şekilde görsel hale getirdik. Gelen ziyaretçiler kağıt üretebilecekler, baskı yapabilecekler. SEKA Kağıt Fabrikası faaliyetteyken içinde yaşama dair ne varsa şu an orada. SEKA döneminden kalan yaklaşık 10 bin orijinal obje kayda geçirildi ve bunların yaklaşık bin tanesi özel tasarlanan vitrinlerde sergilenir hale geldi. Umuyorum ki 18 Nisan 1936'da üretilen ilk kağıdın müzesini, 80 yıl sonra 18 Nisan 2016'da açmış olacağız."

Yeşildal, ilerleyen süreçte endüstriyel dönüşümün devam edeceğini, alandaki diğer iki fabrikanın şehir müzesi ve şehir kütüphanesi olarak değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Kocaeli'deki "kağıt müzesi" çalışmalarında sona gelindi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı