Kongo'daki saldırı
Hükümet, başkent Brazzaville'de Ninja hareketinin düzenlediği saldırıda 17 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı
TUNUS (AA) - Kongo'nun başkenti Brazzaville'de Ninja hareketinin saldırısında 17 kişinin öldüğü bildirildi.
Hükümet, başkentin güneyinde önceki gün Ninja hareketinin düzenlediği saldırıda, 3'ü güvenlik gücü, 2'si sivil ve 12'si ayrılıkçı olmak üzere 17 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Olaylarda çok sayıda kamu binası, karakol ve belediye binasının ateşe verildiğini belirtildi.
Yerel basında ise şiddet olaylarından sorumlu tutulan eski ayrılıkçı lider Frederic Bintsamu'nun faaliyet gösterdiği Pool bölgesindeki iki mahalleye hava operasyonu yapıldığına ilişkin haberlere yer verildi.
Hükümet yetkilileri, Ninja hareketi milislerinin önceki gün Brazzaville'de askeri üsse ve belediye binasına saldırı düzenlediğini belirtmiş ancak ölü ve yaralılar hakkında bilgi verilmemişti.
Bazı sivil toplum kuruluşları, Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun muhalefeti korkutmak amacıyla bu saldırıyı organize ettiğini, bazı gözlemciler ise saldırıyı Nguesso'nun yeniden seçilmesine karşı çıkan ayrılıkçıların düzenlediğini öne sürmüştü.
Hükümet ve orduda daha etkin olmak istediğini belirterek 2000'lerin başında şiddete yönelen Ninja hareketi bir dönem hükümet karşıtı gruplar arasında yer alıyordu. Milisler, 2003'te hükümet ile imzaladıkları anlaşmayla silahsızlanmayı kabul etmişlerdi.
Eski Başbakan Bernard Kolelas'a yakınlığıyla bilinen Ninja hareketi, Frederic Bintsamou tarafından yönetiliyordu. Günümüzde dini lider olarak tanınan Bintsamou, başkentin güneyinde yaşıyor.
- Muhalefet halkı ayaklanmaya çağırmıştı -
Ülkede, 20 Mart'ta düzenlenen seçimde oyların yüzde 60,39'unu Nguesso, yüzde 15,05'ini Bernard Kolelas'ın oğlu Mboulou Guy Brice Parfait ve yüzde 13,89'unu General Jean Michel Mokoko almıştı.
Muhalefetten 5 aday, seçimde usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek geçen hafta Kongoluları grev, yürüyüş veya gösteri gibi yasal haklar çerçevesinde sonuçları protesto etmeye çağırmıştı.
Kongo'da 25 Ekim'de düzenlenen ve 32 yıldır iktidarda olan 72 yaşındaki Nguesso'nun üçüncü kez göreve gelmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği referandumunda, seçmenlerin yüzde 95'i "evet" oyu kullanmıştı.
Eski anayasada yer alan, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde, Nguesso'nun seçimde yeniden aday olmasını engelliyordu.
Muhalefet, referandumun "anayasaya karşı düzenlenen bir darbe" olduğunu öne sürmüştü.
AA
Kaynak: