Konjonktivit Uyarısı: Gözde Kızarıklık ve Çapaklanma Şikayetleriniz Varsa Dikkat!
Uzmanlar, gözlerde kızarıklık ve çapaklanma belirtileriyle başlayan konjonktivit hakkında uyarıyor. Erken tedavi önemlidir, çünkü bu hastalık görme kaybına yol açabilir.
Konjonktivit Nedir ve Nasıl Bulaşır?
Konjonktivit, gözün beyaz ve şeffaf bölümünü ve göz kapaklarının içini kapsayan tabakanın (konjonktiva) iltihaplanması olarak tanımlanır. Normalde saydam olan konjonktiva, iltihap oluştuğunda pembe ya da kırmızı renk alır. Konjonktivitin temas yoluyla bulaştığını belirten Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Hasta olan kişi elini gözüne dokunduktan sonra başka bir yere dokunduğunda siz de aynı yere temas ettiğinizde ve gözünüzle temasta bulunursanız maalesef bizlere de bulaşıyor" dedi.
Adenoviral Konjonktivitin Belirtileri ve Tedavisi
Adenoviral konjonktivitler, adenovirüs denilen bir virüs nedeniyle ortaya çıkar. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Hastalarımızda genellikle ilk günlerde gözlerde biraz kızarıklık sonrasında ise çapaklanma, göz kapaklarında şişme ve kızarıklığın şiddetinin gittikçe artmasıyla karşımıza çıkar. Özellikle pandemi döneminden sonra adenovirüslerdeki salgınlar daha da artmaya başladı. Daha çok toplu yaşam alanları, çocuklarımızın gittiği kreşler gibi alanlarda daha sık görülüyor," dedi.
Konjonktivitte Erken Tedavinin Önemi
Op. Dr. Lütfi Seyrek, konjonktivit belirtileri görülen kişilerin hemen bir göz doktoruna başvurması gerektiğini vurguladı. "Bu virüs aslında uzunca sürebilen, tamamıyla geçmesi bazen bir ayı bulabiliyor, bazen göz yüzeyinde izler bırakıp görme azlığına, bulanıklığına neden olabilen önemli bir virüstür," dedi. Ayrıca, evde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Elimizi her gözümüze dokundurduğumuzda mutlaka sabunlu suyla beraber yıkamamız gerekiyor. Ortak havlu kullanımını ortadan kaldırmalıyız. Bu virüste erken tedaviyle beraber hemen ilk zamanlarda başarılı bir sonuç alıyoruz," diye ekledi.
Konjonktivit Belirtileri Görülürse Ne Yapmalı?
Konjonktivit belirtileri olan kişilerin en kısa zamanda bir göz hekimine başvurması önemlidir. Dr. Seyrek, "Hastalarımız bize geç zamanda gelirse ya da kişilerin bağışıklık sistemine bağlı göz yüzeyinde kalıcı izler oluşturursa, bu kalıcı izler göz yüzeyinde ömür boyu bile kalıcı olabilen izler bırakabilmekte. Bu da hastaların gözünde astigmata, görme bulanıklıklarına neden olabilmektedir," şeklinde konuştu. Bu yüzden konjonktivit belirtileri fark edildiğinde, hızlı hareket edilmesi ve profesyonel yardım alınması kritik önem taşır.
Kaynak: