Konya esnafının 1 Mart hevesi kursağında mı kalacak?
Belirli kriterler göz önüne alınarak uygulanacağı belirtilen olan normalleşme adımlarıyla ilgili umutla beklentiye giren Konya esnafı da 1 Mart için hazırlıklara başladı. Ancak rakamlar Konya'nın böyle giderse bir süre daha normalleşemeyeceğini gösteriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı geçtiğimiz hafta Kabine toplantısı sonrası yaptığı normalleşme açıklamasının ardından kısıtlamaların kademeli de olsa kaldırılması beklenen 1 Mart tarihine çevrildi.
İl il vaka sayıları göz önüne alınarak uygulanacağı belirtilen olan normalleşme adımlarıyla ilgili umutla beklentiye giren esnaf 1 Mart için hazırlıklara başladı.
Konya'da da bazı esnaflar 1 Mart'ta normalleşme olacağı beklentisiyle açılış hazırlıklarına başlasa da, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün açıkladığı haftalık vaka haritasına göre Konya hala en riskli iller arasında yer alıyor.
Kovid-19 tedbirleriyle ilgili hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı, kafe ve restoranlardaki kısıtlama, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yasağı gibi tüm kısıtlamalarda normalleşme sürecinin 1 Mart itibarıyla başlaması bekleniyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak" paylaşımında bulunmuştu.
İllerdeki kısıtlamaların, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak belirlenen dört risk kademesine göre esnetilmesi ya da genişletilmesi bekleniyor. Bakan Koca, daha önce yaptığı açıklamada, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve risk hesaplamalarının da vaka sayılarına göre belirleneceğini açıklamıştı.
Normalleşme kriterleri
* Şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı
* İllerin 100 bin kişide görülen vaka sayıları
* PCR testlerindeki harita göze alınacak. Kaç kişiye Kovid-19 testinin yapıldığı kararlarda belirleyici olacak.
* Şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi göz önünde bulundurulacak.
* Şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu. Kaç kişiye aşı yapıldığı da "yerinde karar" döneminin belirleyici faktörlerinden birisi olacak.
Bilim Kurulu ay sonunda karar verecek
Bilim Kurulu, ay sonuna kadar bu kategorilerin alt başlıklarını da hazırlayacak. Toplantılarda, yüz bin nüfusta 10 ve altı vaka varsa az bulaştırıcılık, 10-50 arası ise orta düzeyde bulaştırıcılık, 50-100 arası riskli, 100 ve üstü ise yüksek düzeyde bulaştırıcılık olduğu anlamına geldiğine dikkat çekildi.
Bütün şehirlerin yüz bin nüfusta 10 vakaya düşmesinin beklenmeyeceği belirtildi. Şehirlerin karar almalarında sadece vaka sayılarının değil, o şehirdeki aşılama oranı, test-vaka oranı, hastane kapasitesi, 65 yaş üstü nüfus yoğunluğu, ölüm oranları ve ağır hasta sayılarının da dikkate alınacağı ifade edildi. Normalleşmeye başlayan şehirlerin verileri (Aşılama, hasta sayısı, yoğun bakım kapasitesi, vaka sayıları gibi) 7 günlük ve 14 günlük periyotlarla takip edilecek.
50 ve daha fazla vaka olan şehirlerde kısıtlamalar sürecek
İlk etapta yüz yüze eğitim, kafe ve lokantaların açılması ve hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması gündeme gelecek. Mart ortasından itibaren ise ikinci doz aşısını yaptıran 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik sınırlamaların kaldırılması hedefleniyor. Bilim Kurulundaki genel kanaat, özellikle yüz bin nüfusta 50 ve üstü günlük vaka çıkan şehirlerde, sınırlamalara devam edilmesi yönünde. Kademeli normalleşme kapsamında ilk adımın atılması beklenen yüz yüze eğitim için karar illerdeki salgın düzeyine göre verilecek. Normalleşme yönündeki kararlar sonrası vaka sayılarında artış görülürse yeniden kısıtlamaya gidilecek.
Yerinde karar dönemi kapsamında, iller verilere göre 4 gruba ayrılacak.
100 binde 10'un altında vaka görülen iller düşük riskli
11-35 arası vaka olan iller orta riskli,
36-100 arası vaka olan illerin yüksek riskli
100'ün üstünde vaka görülen iller ise çok yüksek riskli kategoride yer alacak.