Konya, nohut üretiminde Türkiye'nin lokomotifi

Konya, nohut üretiminde Türkiye'nin lokomotifi

Türkiye'nin nohut üretiminde 3. sırada yer alan Konya’da, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yaklaşık 318 tonluk sertifikalı tohum desteği sağlanıyor. Hedef: Boş arazi kalmaması.

Türkiye genelinde nohut üretiminde önemli bir yere sahip olan Konya, bu yıl da üreticilere yönelik desteklerle öne çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan yaklaşık 318 ton sertifikalı nohut tohumu desteği ile üretimin artırılması hedefleniyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen tohum dağıtım töreninde konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, "Bir karış bile toprağımızın boş kalmasını istemiyoruz" dedi. Seçen, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla, ekilmemiş tarım arazilerinin üretime kazandırılmasının amaçlandığını vurguladı.

Konya, nohut üretiminde Türkiye'nin lokomotifi

"Sertifikalı Tohumla Verim Artacak"

Türkiye’de en fazla üretimi yapılan tane baklagilin nohut olduğunun altını çizen Duran Seçen, nohutu mercimek ve kuru fasulyenin takip ettiğini belirtti. Beyşehir’de de bu ürünlerin büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Seçen, şu ifadeleri kullandı:

"TAKE Projesi kapsamında çiftçilerimize sertifikalı tohum desteği sağlıyoruz. Hedefimiz, sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli tohumları toprakla buluşturmak. Konya’da özellikle kuru tarım arazileri ağırlıkta. İl genelinde yüzde 68 oranında kuru tarım arazimiz bulunuyor. Bu da 3 milyon dekarın üzerinde bir alan demek. Bu alanları en verimli şekilde değerlendirmek istiyoruz."

Konya, nohut üretiminde Türkiye'nin lokomotifi

Tarımda Sürdürülebilirlik İçin Destekler Sürecek

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sürdürülebilir üretim anlayışıyla hareket ettiğini vurgulayan Seçen, çiftçilere verilen desteklerin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini ifade etti. Proje sayesinde, üreticilerin daha yüksek verim alması ve Türkiye'nin nohut ihracatındaki payının artırılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.