Konya Ovasının bitkileri de strese girdi

Konya Ovasının bitkileri de strese girdi

Konya Ovası'nda az yağışlı bir sezon, kıraç bölgelerde bitkilerin strese girmesine yol açtı. Uzmanlar, başaklanma döneminde yaşanan yetersiz yağışların rekolte düşüşüne neden olabileceğini belirtiyor.

Konya Ovası, Türkiye'nin tahıl ambarı olma özelliğiyle bilinirken, bu yılki yağış rejimi tarım uzmanlarını endişelendiriyor. Nisan ayına kadar düşük yağışlarla geçen sezon, özellikle kıraç bölgelerde bitkilerin strese girmesine neden oldu. Yumurtlama dönemi olarak bilinen başaklanma sürecinde aralıklı yağışlar, ürün verimini olumsuz etkileyecek düzeyde kaldı.

Konya Ovasının bitkileri de strese girdi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Nisan ayının başında yağmaması kıraç alanlardaki bitkilerin strese girmesine ve bu alanlardaki verimin düşmesine neden olacaktı. Nisan ayının sonunda yağan bu dönemdeki yağmur kıraç alanlarda bir nebze de olsa rahatlamaya neden oldu. Nisan ayının sonunda eğer yağmur yağmasaydı belki kıraç alanlarda hiç hasat dahi yapılmayacaktı" şeklinde konuştu.

Konya Ovasının bitkileri de strese girdi

Geçen sezon yaşanan benzer bir iklimin hatırlatılmasıyla, Kırkgöz, bu yılın rekoltede düşüş yaşanabileceğini ifade etti. Özellikle arpa üretiminde belirgin bir düşüş beklenirken, buğdayda ise kısmi bir azalma tahmin ediliyor.

Konya Ovasının bitkileri de strese girdi

Meteorolojik verilere göre, son haftalarda yağışların devam etmesi bekleniyor ancak belirsizlikler hala devam ediyor. Başkan Kırkgöz, "Hava ve rüzgar koşulları, yağışların etkisini belirlemede önemli bir faktör. İnşallah yağışlar devam eder ve mahsullerimiz için bereketli bir sezon geçiririz" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler