Konya Ovası'nın suyu çekiliyor: 20 Metre Düşüş Tespit Edildi

Konya Ovası'nın suyu çekiliyor: 20 Metre Düşüş Tespit Edildi

Konya’da yer altı sularının çekilmesine bağlı olarak oluşan obrukların sayısı hızla artıyor. Konya Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fetullah Arık, yer altı sularındaki düşüşün geçen yıla oranla bazı bölgelerde 20 metreyi bulduğunu söyledi.

Konya’nın Karapınar ve çevre ilçelerinde yer altı sularının çekilmesiyle oluşan obruklar, bölgede büyük bir tehlike yaratıyor. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yaptığı ölçümlerde, yer altı su seviyelerinde son bir yıl içinde yaklaşık 20 metreye varan düşüşler tespit edildi. Bu düşüşler, özellikle vahşi su kullanımının yaygın olduğu bölgelerde obruk oluşumunu hızlandırdı.

Konya Ovası'nın suyu çekiliyor: 20 Metre Düşüş Tespit Edildi

Obruk Oluşumları Artışta

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yer altı sularının aşırı kullanımı ve kuraklığın devam ettiğini belirterek, bu durumun obruk oluşumlarını tetiklediğini söyledi. Arık, "Geçen yıla oranla bazı bölgelerde yer altı su seviyeleri 20 metreye kadar düştü. Bu düşüşler, obruk oluşumlarının sayısını artırıyor" dedi. Prof. Dr. Arık, Konya, Karaman, Aksaray gibi illerde obrukların sayısının 650’ye ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Konya Ovası'nın suyu çekiliyor: 20 Metre Düşüş Tespit Edildi

Obruk Tehlikesine Karşı Uyarı

Obruk oluşumlarının öncesinde bazı belirtilerin ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Arık, "Suların bulanık akması, yer altından sesler gelmesi obruğun ayak sesleri demektir. Vatandaşlarımız bu tür belirtilere karşı dikkatli olmalı" dedi. Ayrıca, yer altı su kaynaklarının daha dengeli kullanılmasıyla tehlikenin uzun vadede azaltılabileceğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.