Konya Şeker'den ithal ayçiçeğinin yüzde 10 üstünde fiyat

Konya Şeker'den ithal ayçiçeğinin yüzde 10 üstünde fiyat

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Konuk:- "Ayçiçeğinde ithal ürünün fabrika teslimi ton başına bin 550, bin 570 lira olmasına rağmen bu sene ayçiçeği alım fiyatını yerli üretici ayçiçeğinden soğumasın diye o fiyatın ortalama yüzde 10 üstünd

KONYA (AA) - TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, "Ayçiçeğinde ithal ürünün fabrika teslimi ton başına bin 550, bin 570 lira olmasına rağmen bu sene ayçiçeği alım fiyatını yerli üretici ayçiçeğinden soğumasın diye o fiyatın ortalama yüzde 10 üstünde belirledik." dedi.

AK Parti Karaman Milletvekili de olan Konuk, gazetecilere yaptığı açıklamada, ayçiçeği hasadının başlaması ve özellikle erkenci bölgelerde tüccarın maddi zorluk yaşayan üreticilerden alımları arttırması üzerine, emanet usulüyle ayçiçeği alımını başlattıklarını söyledi.

Bugün ayçiçeği avans fiyatını açıkladıklarını belirten Konuk, şunları kaydetti:

"Ayçiçeğinde ithal ürünün fabrika teslimi ton başına bin 550, bin 570 lira olmasına rağmen bu sene ayçiçeği alım fiyatını yerli üretici ayçiçeğinden soğumasın diye o fiyatın ortalama yüzde 10 üstünde belirledik. Yüzde 44 yağ ve yüzde 8 nem oranlı ayçiçeği için ton başına bin 675 lira avans fiyat belirleyen Konya Şeker, yüzde 50 yağlı ayçiçeğinin tonunu ise bin 817 liradan alacak. Bu önemli bir yaklaşımdır. Bu şirketin kimin yanında olduğunun, önceliğinin yerli üretim ve yerli üretici olduğunun ispatıdır. 10 alım noktasında ayçiçeği alımına emanet usulüyle başladık. Ürün bedelleri de her yıl olduğu gibi 10 gün içinde peşin ödenecek."

Konuk, Konya Şeker gibi kooperatif iştiraklerinin birinci vazifesinin, yerli üreticiyi ayakta tutmak, yerli üretimi teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Her ürün ve üreticiye sahip çıkmayı birinci görev kabul ettiklerini dile getiren Konuk, "Konya Şeker, ayçiçeği ve ayçiçeği üreticisi için de güvence merkezi haline geldi. Bizim hesabımızı kar üzerine yapma lüksümüz yok. Hesabımızı vefa üzerine yapıyoruz. Yani tercihimiz ithal ürünle bilanço sefası sürmek değil çiftçiye vefa gösterip, bilançoyu çok çalışıp pozitife çevirmektir." diye konuştu.

- Konya ayçiçeği üretiminde üçüncü sırada

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Konya, ayçiçeği üretiminde Türkiye üçüncüsü oldu.

İstatistiklere göre Konya'nın dekar başına 457 kilogram ayçiçeği üretimiyle verim açısından Türkiye'de birinci sırada yer aldığı bildirilen açıklamada, "2015 yılı ayçiçeği verimi açısından Konya'yı dekar başına 414 kilogram ile Aksaray, 390 kilogram ile Gaziantep izledi. Türkiye genelinde ise 2015 yılında 5 milyon 689 bin 950 dekar alanda 1 milyon 500 bin ton ayçiçeği üretildi." ifadeleri kullanıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı