Konya SMMMO'dan borç yapılandırması açıklaması
Konya SM. Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdil Erdal, 11 Kasım 2020 tarihinde kabul edilen ve Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girecek olan yapılandırmanın esnaf ve sanayiciyi rahatlatacağını söyledi
Konya SMMMO Başkanı Abdil Erdal, TBMM’de 11 Kasım 2020 tarihinde kabul edilen 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe gireceğini belirterek, ”Esnafımızın ve sanayicimiz borçlarını ödemekte zorlandığı bu dönemde borçlara getirilen yapılandırma imkânı piyasaları bir nebze rahatlatacaktır” dedi.
500 Milyarlık Büyüklüğü Kapsıyor
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içerdiğini belirten Başkan Erdal, "Borçların yapılandırılması yaklaşık 500 milyarlık büyüklüğü kapsıyor. Cumhurbaşkanımızın onayıyla birlikte Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek" diye konuştu.
31 Ağustos 2020 Yapılandırma için Milat
İhtilaflı alacakların yapılandırma kapsamına dâhil edilmediğini belirten Başkan Erdal, ”31 Ağustos 2020 yılına kadar olan borçlar yapılandırma kapsamına dâhil edilirken İhtilaflı alacaklar ise yapılandırma kapsamında bulunmamaktadır. Yapılandırma için yılsonuna kadar başvuru yapılabilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 Ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler de şubat ayında başlayacaktır. Kanundan yararlanmak için ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. İlk iki taksitten sonra ise, bir takvim yılında 2 taksit süresinde ödenmezse bir şans daha verilecektir. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecektir. Taksitlerin bir kısmının ödenmemesi durumunda ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak ve kalan borç ise ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecektir” dedi.
Yapılandırmada Sosyal Güvenlik Kapsamı
Yapılandırma kapsamında olan SGK borçlarıyla ilgili de açıklama yapan Başkan Abdil Erdal, ”Yapılandırmada önemli konulardan biri de SGK’ya olan borçlar. 31 Ağustos 2020’den önceki döneme ait olan sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar yapılandırma kapsamındadır. Genel Sağlık Sigortası için gelir testine hiç başvurmamış olan vatandaşlarımız 31 Mart 2021’e kadar gelir testine başvurursa geriye dönük borç tahakkuk etmeyecektir. Genel Sağlık Sigortalı olup tahakkuk eden borcu olanlar ise, prim borçlarını 30 Nisan 2021’e kadar öderse gecikme zammı ve gecikme faizinin tamamı silinecek. Bağ-kurlular için de yasa yürürlüğe girdiği tarihten iki ay sonraya kadar prim borçlarını ödemeyen veya yapılandırmayan Bağ-Kurluların sigortalılığı durdurulacak. Daha önce durdurulan sigortalılıkları için başvuruda bulunanlar ise yapılandırmaya göre bu borcunu ödeyebilecektir” ifadelerini kullandı.
Ödeme 18 Ay Taksit İmkânı
Yapılandırılan borçların ikişer ayda bir olmak üzere en fazla 18 taksit şeklinde ödeneceğini belirten Başkan Erdal, "Borçların yapılandırılmasında esas alınacak oran yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE’dir. Yapılandırılan borçların ödemesi seçeneğe göre 6 ila 18 taksit arasında olacak şekilde ikişer ayda bir yapılabilecektir. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara yüzde 90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından indirim uygulanacaktır. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılacaktır” şeklinde konuştu.