Konya Sporunda büyük atılım
Konya’nın sporda büyük başarılar ortaya koyduğunu söyleyen Konya Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, “Konya’da son yıllarda sportif faaliyet ve tesisler anlamında olsun, inanılmaz bir atılım söz konusu oldu” dedi
Gençlik ve Spor Bakanlığı hizmetlerinin artmasından sonra Konya’da da tüm Türkiye’de olduğu gibi tesisleşmenin meydana geldiğini aktaran Ersöz, tesisleşme hamlelerinde en çok ilerleyen illerin başında Konya olduğunu dile getirdi. Spor İl Müdürü Ersöz, Tesisleşmeden sportif faaliyetlere kadar pek çok konuda iyi bir yükseliş olduğunu ortaya koydu. Konya’da şimdiye kadar 50 yakın tesis hizmete açıldığının söyleyen Ersöz, “Şu anda 15’e yakın tesisisin yapımı devam ediyor. Bütün bunlar bittiği zaman 70 adet tesis Konya Gençlik ve Sporuna kazandırılmış olacak. Bunlar başlıca çim sahalar, gençlik merkezleri, yüzme havuzları gibi temel başlı gençlerimizi faydalanacağı tesislerdir. Bunların yüzde 90’ı ilçelerimizde yapılmaktadır. İlçelerimizde tesisleşmede eksik yerlere daha çok tesis yapılmasına özen gösterdik. Bazı büyük tesislerimiz yatırımda olup, artık ihale aşamasında da tesislerimiz var” şeklinde görüş belirtti.
Sporcular artıyor!
Tesisleşme faaliyetlerinin gerçekleşmesinden sonra sporcu sayısında da artışların orantılı olarak arttığını aktaran Ersöz, 93 bin lisanslı sporcu olduğunu söyledi. Ersöz, “2012 yılının başı itibariyle 33 bin 500 lisanslı sporcu vardı. Şu anda 93 binin üzerinde lisanlı sporcu sayısına ulaşıldı. Aktif sporcu sayısı 4 binlerdeyken, en yüksek seviye şimdi 20 bine kadar çıktı. Bunlarla birlikte amatör sporcular için 60’a yakın spor kulübünün kurulması ile tesislerin doluluk oranının yükseldiğini görüyoruz. Konya olara dünyada ve ülke genelinde milli sporcularımızda da yükselme oldu. şu anda Konya’da 100’e yakın antrenör spora hizmet ediyor. Bu yılın Ağustos ayına 19 branşta 109 sporcumuz milli oldu. bu sporcuların 27 tanesi engelli branşlarında, 82 tanesi de diğer branşlarda yarışmıştır. Bu rakamlar Konya’ya göre az değildir. Bu sayılar sınırı da göstermiyor, Konya olarak bu sayıları her sene yükseltmeye uğraşıyoruz. Bu sporcularımız. 13 branşta 82 sporcumuz 100 adet uluslararası alanda derece elde etmişlerdir. Engelli sporcularımız ise 15 adet uluslar arası dereceyi hem Konya’mıza hem de Türkiye’mize kazandırmışlardır. Toplamda 115 derece elde edilmiştir. Bu sayılar Konya için güzel ama daha da yükseltmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“Temel Hedef 2020 Olimpiyatları”
Konya olarak temel hedefin 2020 olimpiyatlarında 3 branşta madalya getirmek olduğunu vurgulayan Ersöz, “Şu anda Avrupa ve dünya şampiyonasında yarışacak Judo ve Atıcılıkta gençlerimiz var. Bu gençlerimizle beraber 2020 olimpiyatlarında başka branşlarla birlikte 3 madalya getireceklerine yürekten inanıyorum. Bu sene Rio Olimpiyatlarında Türkiye toplamda 8 madalya kazandı. Buradan 5 sporcu Konya’dan gitti. Konya tarihinde bu olay çok önemlidir. Bu sporcularımız madalya kazanamadı ama bundan sonraki olimpiyatlara daha çok çalışarak madalya getireceklerine inanıyorum. Bunlarla birlikte Paralimpik bedensel engelliler olimpiyatları 7 Eylülde başlayacak. Bu olimpiyatlara Sibel Can ve Nazmiye Uslu halterde şu anda Rio’da bulunuyorlar. Nazmiye Uslu geçen olimpiyatlarda kendi alanında rekor kırarak altın madalya almıştı. Diğer taraftan artık Konya organizasyon acısından da büyük organizasyonlar yapmaya başladı. Konya artık olimpiyatları kaldırabilecek seviyeye sahip duruma geldi. Konya’nın bu büyük başarılarının arkasında Konya bürokrasinin payı çok büyük oluyor. Rum-i Çocuk Spor organizasyonunda 500’e yakın 7 branşta çocukların olduğu bir organizasyonunu yapıyoruz. Bunun dışında Avrupa ve dünya şampiyonaları organize ediyoruz. 2016 yılı için 114 federasyon organizasyonu yapılıyor. Bunu yapmak basit olmuyor, sporcuların her türlü tesis ve ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Konya’nın bu anlamda yatak kapasitesi ve Türkiye’nin merkezinde olması önemli bir rol oluyor. Bu organizasyonuların sağlıklı ve güvenli bir şekilde olması da Konya’da yapılmasına vesile oluyor. Bunların dışında bin 506 il faaliyeti Konya’da organize ettik. Ortalama olarak 2012 yılında beri Konya, spor organizasyonlarında büyük gelişmeler olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“Organizasyonlarda Gayet Başarılıyız”
Tesisleşme hamlesi, sporcu ve müsabakalarda kendini yükselten bir il durumuna geldiğini dile getiren Ersöz , “Organizasyonlar da gayet başarılıyız” dedi. “Konya’nın yaz spor okullarıyla birlikte kış aylarında da spor faaliyetlerine devam ediyoruz. Şu anda 11bin 371 çocuğu sporla tanıştırdık. Bu sporcularımız 15 farklı branşta spor yapmalarını sağlıyoruz. Bu sene ilk olarak binicilik branşı getirerek bu sayıyı 16’ya yükselteceğiz. Bunlardan başka olarak gençlerimize yönelik olarak Beyaz Kelebekler Projemiz oldu. bu proje uyuşturucuya buluşmaya yakın gençlerimizi tespit ederek bir yıl boyunca istedikleri branşta spor yapmasını sağladık. Bu çocuklarımız yaptığı sportif çalışmalar bir yılı doldurdu ve lisanslı sporcu oldu. bu gençlerden bir çoğu spora devam etmeyi düşünüyor. Bunlardan başka ise bu çocuklara destek olarak kurslar ve konferanslar verildi. Sosyal sorumluluk projesi olarak obeziteyle mücadele kapsamında bu hastalıktan kurtarma projemiz gerçekleşti. Bunlardan başka psikiyatrı tedavisi gören hastalarımıza spor yapmalarını sağlayarak tedaviye destek verdik. Engellilerle ilgili projelerimiz halen devam ediyor. Bunların yanında Bakanlığımızın Şehirler ve Kültürler projesi var. Yıllık ortalama 10 bine yakın gencimizi bu proje kapsamında Konya’da misafir ediyoruz ve 5 binin üzerinde gencimizi de başka illere gönderiyoruz. Gençlerimizle Sabah Namazında Buluşuyoruz projemiz var. Tarihimiz ile ilgili meydana gelen önemli savaşları ve olayları buradaki gençlerimizle birlikte anıyoruz. Bunlarla birlikte önemli yazarlarımızı gençlerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Gençlik merkezlerimizde de Arapça ve İngilizce ve çeşitli alanlarda kurslarımız da devam ediyor” şeklinde konuştu.
“Konya Seyircisi Tüm Ülkeye Örnek”
Beşiktaş – Galatasaray maçı olayları hakkında da konuşan Ersöz, “Futbolu insanlarımız gönül rahatlığıyla seyredebilmesi için devletimiz bazı kanunlar çıkarıyor. Ülkemizde de bazı maçlarda seyirciler taşkınlık yaparak bazı yerlere zarar veriyor. Böyle olayların olmamasını hepimiz istiyoruz. Konya seyircisinin maçlardaki gösterdiği performans tüm ülkeye bir örnek oldu” görüşlerine yer verdi. Ersöz, son olarak, Beşiktaş – Galatasaray maçında da ki olaylara karışan kişilerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı maçtan sonra ki açıklamalarında bu tip kişilerin terör niteliğiyle niteleneceğini söyledi. Sami Gediz – Memleket