Zeki Oğuz
Konya türküleri
Türküleri severim, hele Konya türkülerini daha çok severim çünkü çoğunun hikayesini bilirim. Yabancısı olan dudak büker, bunlar oturak havaları, diye, alakası yok. Çoğu ağıttır bunların. Konya Büyükşehir Belediyesi TRT ile işbirliği yaparak türkülerimizin 3 cd. Halinde toplanmasını sağladı. 36 türküyü ülkemizin önde gelen sanatçıları seslendirmiş. Aylardır çevirip çevirip bu cd. Leri dinliyorum.
Büyükşehir Belediyesinin yeni bir kültür hizmeti de yine TRT ile işbirliğiyle hazırlanan “Anadolu’da Selçuklu” belgeseli. Selçuklu mirasının bulunduğu 20 ilde çekimleri yapılan bu eser de önemli bir boşluğu doldurdu.
“Selçuklu eserleri bazen bir mekteptir, bazen bir üniversite, imarethane, şifahane, ibadethane, han, hamam, bazen de kervansaraydır. Ecdadımızın bizlere miras bıraktığı bu eserleri gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktarmak da hepimizin ortak vazifesidir.” Diyerek, bize bu değerli eserleri kazandıran Büyükşehir Belediyesine teşekkür borçluyuz.
EFLATUN CEM GÜNEY
Saim Sakaoğlu halk kültürü alanında şehrimizin önde gelenlerinden biri. Onlarca eserin sahibi, aynı zamanda bir Konya Çelebisi. Ne zaman bir kitabı yayınlansa imzalayıp verir. Benim için bütün kitaplar değerlidir ama imzalı kitapların değeri bir başkadır gözümde. Sakaoğlu Hocam bir beklentisini de dile getirerek imzalamış son kitabı “Eflatun Cem Güney’i.
“Dost, Kardeş ve Yazar Zeki Oğuz Beyefendiye…Yeni “gezi kitapları bekleyerek.. Konya, 22 Kasım 2014.”
Çocukluğum güzel insanlardan, güzel masallar dinleyerek geçti. Şehre geldiğimde karşıma ilk çıkan kitaplar da masal kitaplarıydı. Oğuz Tansel, Eflatun Cem Güney masal dedelerimizdi. Her iki yazarımızın masallarını da ezberlemiştim nerdeyse. O yıllar yayınlanan kitapların çoğu cep kitabı boyutunda ve içleri çok güzel desenlerle süslenmiş olurdu. O güzelim desenler ayrı bir güzellik katarlardı anlatılanlara.
Beş bölümden oluşan kitabı okurken eski günleri yeniden yaşadım sanki. Emeğine yüreğine sağlık Saim Hocam, yeni kitaplar bekleyerek, saygıyla.