A.Cenap Kendi
Konya yemek destanı
Bundan önceki yazımızda Konya mutfağı kültürüne ait KIRINTI çeşitlerinden bahsetmişdik. Bu kültürün Desdanlara konu olmuş bestelenmiş mizikal mahfillerce yerini bulmuş tutulmuş YEKDA isimli eserden söz edeceğiz.
Eserin müellifi ve bestekarı kadın hocası ŞERİFE HANIMDIR. – 1847 – YILINDA Konyada doğmuş - 1932 – yılında - 85 – yaşında iken hakkın rahmetine Kalecek mahallesi Karahafız sokak -17 – kapı nolu evinde kavuşmuştur. Yüksek mezarlıkda metfun olup o mezarlığın Pazar yeri olarak bozulmuş olması nedeni ile toprak altında kabri kapalı Pazar yerinda Yol üzerindeki Caminin tam karşısında Dokuzuncu sütunan altında yatmaktadır.
Y E K D A
Evvela yürüttük başdan çorbayı
Sarımsakla terbiyolmuş paçayı.
Domatesle bişirmeli bamyayı
Midemizi açsın,hoş misal olsun.
Yekda yavrum yekda
Basdırmalar denkde
Ah ne olursa olsun
Delikanlılıkda
Kostak kostak yürüyüşü
Emmim oğluna benzer
Civlek civelek yürüyüşü
Diyzem kızına benzer..
Gadayıfın teli kırmalı gülü
Üzeri kokulu Amberli gülü
Pilavın üstüne getir sütlüyü
Yiyelim bizler de car cemal olsun.
Nakarat
Yemek yerken sakın durmayın ağır
Bir gözün kör olsun kulağın sağır
Sahanlar boşalsın yenisini çağır
Doyan ahbaplara berkemal olsun
Nakarat
Erişdeye dikkat etfazla pişirme
Nohudu ısladın amma şişirme
Yemek sıralarını sakın şaşırma
Yiyenlerin midemi var hamal olsun.
Nakarat
Namazda dağılır şivlilik bişi
Saçarası açmak kadının işi
Mangala koyarken kebabı şişi
Ateş kıvamındapür cemal olsun.
Nakarat
Meram patlıcanını külde közledim.
Domalan yemeğini pek çok özledim,
Sıra tandır börekde nasıl gözledim
Kişniş hoşafı üstüne var kemal olsun.
Nakarat
Paçanın vatanı Silledir Sille
Tiride rad verir soğanlı kelle
Ey aziz ihvanlar bu sözü belle
Size unutulmaz bir beyan olsun..
Nakarat
Mantar yemeğini azyiyin biraz
Üstünü yoğurtla belki eder naz
Ara başı çorbasına yeter iki gaz
Yiyen ahbaplar var giryan olsun.
Nakarat
Bak şu işe ki dostlarım daldık
Genevir helvasını unuttuk kaldık
Gülecekler amma çok obur olduk.
Böreklerin yağı var şırlağan olsun
Nakarat
Pişmaniye eğer düşerse hoştur
Üzüm hoşafından sonrası başdır.
Kanuni sanideyiz ortalık kışdır
Bu günlerde geçer ruh revan olsun.
Nakarat.
Mısırgayı bir hal ile öldürün
İçni de fındık fısdık doldurun
Lokmaları üçer beşer galdırın
Yiyen ehbaplara var helal olsun.
Nakarat.