Konya'da bir zanaat daha yok oluyor! Son kuşak teneke ustası Recep Yılmaz 40 yıldır saca şekil veriyor

Konya'da bir zanaat daha yok oluyor! Son kuşak teneke ustası Recep Yılmaz 40 yıldır saca şekil veriyor

Konya’da bir zanaat daha yok olmak üzere. Dede ve babasının ardından son kuşak olarak teneke ustalığını devam ettiren Recep Yılmaz, 40 yıldır saca şekil veriyor. 59 yaşındaki Recep usta, "Mesleğin arkadan yetişeni yok maalesef” diyor

Konya’nın Sarayönü ilçesinde dedesinden ve babasından gelen teneke ustalığını devam ettiren Recep Yılmaz, mesleğinde son kuşak olarak 40 yıldır tenekeye şekil vererek geçimini sağlıyor.

Konya’nın Sarayönü ilçesinde dedesinden babasına devam eden tenekecilik mesleğine 40 yıl önce merak üzerine başlayan 59 yaşındaki Recep Yılmaz, 20 metrekarelik dükkanında son kuşak olarak devam ediyor. Yıllardır severek yaptığı işine sabahın erken saatlerinde dükkanına gelerek başlayan Yılmaz, mesleğinin son kuşağı olarak yıllardır tenekeye şekil vererek geçimini sağlıyor.

MESLEĞİNDE SON KUŞAK

Tenekeyi, tasarladığı farklı ürünlere dönüştürmek için elde kesip babasından kalan mekanik makinelerde şekillendiren ve tamamen el işçiliğiyle birleştiren Recep Yılmaz, “Mesleğe ilk başlamamız 1982 yılında babamın civa işletmesinden emekli olmasından sonra kendi iş yerini açmasıyla bizim bu mesleğe olan merakımızla başladık. Bu zaman zarfında Endüstri Meslek Lisesi mezunuyum, teknik resim bilgilerim var. Ondan dolayı da meslekte hiçbir yabancılık çekmedim. Askerden sonra ise 8 ay kadar dökümde çalıştım. Baktım alacağımız para bizi tatmin etmeyince kendi işimize döndük. İşimizde 1982’den beri devam ediyoruz. Şimdi bizim bu meslekte yapınca zevk alırsın. Yani sadece sac olarak alırsın, onu kesersin, kıvırırsın, bükersin, şekil verirsin. İnsan yaptığı işten biraz zevk alması lazım, yani yıllardır bu şekilde devam ediyoruz. Mesleğin ise arkadan yetişeni yok maalesef” diye konuştu.

MÜŞTERİNİN İHTİYACI ÜRETİMİ ŞEKİLLENDİRİYOR

Müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarına göre üretiminin şekillendiğini dile getiren Yılmaz, “Sacla ilgili işte bizim Konya civarı tarım ekipmanlarına mazot hunisi, radyatör deliklerinin tamiri, semaver, soba borusu, ibrik, kuş suluğu, tavuk yemliği, fırın tavası, mangal, su oluğu, huni ve ızgara gibi sacla ilgili her şeye şekil veririm” dedi.

y.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.