Konya’da evin olsun kralsın! Kiralar artınca ev sahipleri kiracılara tek cümle kuruyor: Çocuğum evlenecek evden çıkın!
Türkiye’de artan fiyatlardan ev kiraları da nasibini aldı. Konya’da da durum oldukça farklı bir boyuta geldi. Artan kira fiyatlarını gören ev sahiplerinin taktikleri ise kan donduran cinsten.
Türkiye’de akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok kalemde fiyat artışları sürüyor. Bu artışlar ev fiyatlarına ve kira fiyatlarına yansıyor.
KONYA ÖĞRENCİ KENTİ OLDUĞUNA PİŞMAN OLDU
Geçtiğimiz yıldan itibaren salgınla mücadele eden Konya’da öğrenciler üniversitelerde yüzyüze eğitimden mahrum kalmıştı. Yeni yılla birlikte aşılamaya başlanan Türkiye’de yeni bir dönem start aldı. Bu durum da yüzyüze eğitimin yolunu açtı.
Konya’nın yolunu tutan öğrenciler nedeniyle ev sahipleri aşırı talepten oldukça memnun kaldı. Bir yıldır boş kalan evlerinin acısını adeta öğrencilerden çıkaran mülk sahiplerinin bu hareketi uzun süre tepki almıştı.
DİĞER KONUTLARA DA ZAM GELDİ
Öğrencilerin çoğunlukta tercih ettiği semtlerde kira artışları adeta domino etkisi yaptı. Konya’nın farklı semtlerinde kira fiyatları aldı başını gidiyor. Bazı semtlerde 3+1 dairelere 2 bin lira isteyen mülk sahipleri var.
DENGE YOK
Kira artışlarının yanı sıra şehirde 30 yıllık daireyle 1 ya da 2 yaşındaki daire arasında herhangi bir fark kalmadı. Özellikle iktidarın yeni yerleşim yerlerine yaptığı okul, alışveriş merkezi, sağlık birimleri gibi sosyal yatırımları da avantaja çeviren mülk sahipleri kiralarını katlamaktan geri durmadığı gibi pazarlama malzemesi olarak da kullanıyor.
KİRALAR ARTINCA GÖZLERİ Mİ AÇILDI?
Vatandaşlar ise Konya’da bin 500 bin, 800 bandını normal görür oldu. Mevcutta bin, bin 200 liraya kadar mülkünü kiraya veren bazı ev sahiplerinin yeni taktiği ise “Çocuğumu evlendiriyorum. Evimi satıyorum. Evi boşaltın” bahaneleri oluyor.
Mevcut kiracısını mülkünden çıkaran ev sahipleri bu yolla yeni kiracılara da daha yüksek fiyata ev kiralayabiliyor.
TERCİHLERİ KAMU ÇALIŞANI
Kiracılarından farklı taleplerde bulunan bazı mülk sahiplerinin istekleri durumu daha da dramatik hale getiriyor. Temel ihtiyaçlar arasında olan barınma hakkını kendi soydaşına karşı paraya çevirebilen mülk sahiplerinin tercih ettiği kiracı modeli ise kamu çalışanı. Olaya hem ticari olarak bakan mülk sahiplerinin mülklerini garanti kazanç kapısı olarak görmesi de ekonomiyi daraltmada baş etmenlerden biri olarak göze çarpıyor.