Konya'da gıda zehirlenmesi vakalarında artış

Konya'da gıda zehirlenmesi vakalarında artış

Yüksek sıcaklıklar, gıda zehirlenmesi vakalarında ciddi artışa neden oldu. Medicana Konya Hastanesi'nden Dr. Elif Ünüvar, yaz aylarında gıda zehirlenmelerini önlemek için dikkat edilmesi gereken basit yöntemleri açıkladı.

Sıcak hava dalgaları, gıda zehirlenmelerinin sayısında belirgin bir artışa yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gıda kaynaklı hastalıkları, "gıda veya suyun tüketilmesiyle oluşabilen enfeksiyöz veya toksik karakterli hastalıklar" olarak tanımlıyor. Her yıl dünya genelinde 600 milyon insanın gıda zehirlenmelerinden etkilendiği belirtiliyor. Medicana Konya Hastanesi Acil Servis Bölümü'nden Dr. Elif Ünüvar, yaz aylarında artan sıcaklıkların, kusma ve ishal şikayetleri ile başvuran hastaların çoğunun gıda zehirlenmesi olduğunu vurguladı.

Hijyen Eksikliği ve Soğuk Zincirinin Bozulması Risk Oluşturuyor

Gıda zehirlenmeleri, mikroorganizmalar veya bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu meydana geliyor. Dr. Elif Ünüvar, bu vakaların genellikle mide ve bağırsak sistemi şikayetleriyle başladığını, bazen ciddi nörolojik sorunlara ve nadiren ölüme neden olabileceğini belirtti. Virüsler, özellikle norovirüs ve rota virüs, gıda zehirlenmesinin yaygın nedenleri arasında yer alırken, bakteriler arasında salmonella ve esherichia coli öne çıkıyor. Hijyenik olmayan gıda veya su tüketiminin hastalık riskini artırdığına dikkat çeken Dr. Ünüvar, soğuk zincirin korunmamasının da büyük risk oluşturduğunu ifade etti.

Sıcak Havalarda Gıda Güvenliğine Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dr. Elif Ünüvar, sıcak havalarda gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken basit yöntemleri sıraladı:

  • Gıda güvenliğine özen gösterilmeli ve içilen suyun temiz olduğundan emin olunmalı.
  • Pişirilmiş gıdaların muhafazasına dikkat edilmeli ve besinler sıcakta bekletilmemeli.
  • Pastörize edilmemiş veya yeterince kaynatılmamış süt ve süt ürünleri tüketilmemeli.
  • Meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan tüketilmemeli.
  • Et ve deniz ürünleri iyice pişirilmeden tüketilmemeli.
  • El hijyenine dikkat edilmeli ve kullanılan bıçak ile kesme tahtaları iyice temizlenmeli.

Gıda zehirlenmelerinin belirtileri genellikle mide bulantısı, karın ağrısı, sulu veya kanlı ishal, ateş şeklinde ortaya çıkabilir ve 1-3 gün içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak belirtiler 24 saat içinde 6'dan fazla ishal, kusmada veya dışkıda kan, 38.5 derecenin üzerinde ateş ve şiddetli karın ağrısı gibi durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle 5 yaş altı çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler risk altındadır.

Konya'da gıda zehirlenmesi vakalarında artış

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler