Konya'da örnek e-Twinning projesi! Tohum Müzem 4'üncü yılında
Konya'nın Selçuklu ilçesi Zeliha ve Lütfi Kulluk İlkokulu öğrencileri örnek bir projeye imza attı. Ata tohumlarının toplandığı 'Tohum Müzem e-Twinning' projesi Ulusal Kalite etiketi ve Avrupa Kalite etiketi almaya hak kazandı
Konya'nın Selçuklu ilçesi Zeliha ve Lütfi Kulluk İlkokulu öğrencileri örnek bir projeye imza attı. 2017 yılında başlanan proje 2020-2021 öğretim yılında ata tohumlarının toplandığı 'Tohum Müzem e-Twinning' projesi olarak Ulusal Kalite etiketi ve Avrupa Kalite etiketi almaya hak kazandı.
Selçuklu ilçesi Zeliha ve Lütfi Kulluk İlkokulu öğrencilerince hazırlanan “Bir Tohum Bin Umut” Tohum Müzem E-Twınnıng Projesi , Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürleri, TEMA Vakfı Temsilcileri, eTwinning Konya İl Koordinatörü, Okul Müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrencilerin katılımlarıyla açıldı.
Okul müdürü Mehmet Çoban tohumun önemini anlatan konuşmasıyla programa katkı sağladı.
Toprak, hava, su ve doğa draması öğrenciler tarafından canlandırıldı. Doğanın sesi korosu şarkılar söyledi.
Çalışkan tohumlar “Tohum Müzem” bilgilendirme konuşması yaptılar.
Meşe palamutu tüpleme etkinliği ve resim sergisi büyük ilgi gördü.
“Tohum Müzem” 4 yaşında
Proje yürütücüsü 4-B sınıf öğretmeni Rukiye Erkan’ın öğrencileri çalışkan tohumların dilinden “Tohum Müzem”i şöyle anlattılar:
“Selçuklu Zeliha ve Lütfi Kulluk İlkokulu, 2017 yılında 1-B sınıfı olarak yolculuğa başladığımız “Tohum Müzem” projesini hayata geçirdik. 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında 4-B sınıfı ve proje ortaklarımızla da “Tohum Müzem” e-Twinning projesi yaptık.
Bu projeyle yaparak, yaşayarak, birçok etkinlikler yaptık. Köylerden topladığımız ata tohumlarını “Tohum Kumbarasında” biriktirdik. Tohum nedir ve tohum çeşitleriyle ilgili bilgiler öğrendik. Her yıl meşe ağacının tohumları olan palamutları toplayıp tüpledik.
1. sınıfta Palamut ile birlikte iğde tohumu, 2. Sınıfta ıhlamur, 3. Sınıfta da badem tohumu tüpledik. Tohumlarımızın gelişimini gözledik. Gözlem sırasında tohumlarımıza düzenli kitap okuduk, şarkı söyledik ve suladık. Böylece sorumluluk sahibi bireyler olduk, sabırlı olmayı öğrendik. Hepsi bize nefes olsun diye yetiştirdiğimiz fidanları toprakla buluşturduk.
Mevsimine uygun bitkilerin, soğan, sarımsak, maydanoz, domates, biber vb. tohumlarını da aynı şekilde toprakla buluşturduk. Ürün yetiştirmenin aşamalarını öğrendik. Tasarruf etmeyi hayatımıza geçirdik. Aynı zamanda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini anladık. Proje ortakları ile beraber canlı bağlantı (Webinar) aracılığıyle elma çekirdeklerini ektik. Her türlü yetiştirme aşamalarının sorumluluklarını aldık. Şimdi elma fidanlarını yetiştiriyoruz. Online dönemde “Sanal Tohum Müzem” ile tohumlarımızı sergiledik. TEMA Vakfı ile birlikte Yavru TEMA programı uygulayarak ekolojik okur-yazar olmaya adım attık. Toprak, hava, su ve doğanın önemini kavradık.
“Tohum Müzem e-Twinning” projemiz Ulusal Kalite etiketi ve Avrupa Kalite etiketi almaya hak kazandı. Okulumuzda tohumlarımızı ve etkinliklerimizi sergilediğimiz “Tohum Müzem”i düzenledik.
Bu projeyi uygulamamızda bize destek olan okul müdürümüz sayın Mehmet Çoban’a, Rukiye Öğretmenimize, rehber öğretmenimiz Şerife öğretmenimize ve projemize ortak olan öğretmenlerimize, anne ve babalarımıza çok teşekkür ederiz. Farkındalık sahibi bireyler olarak yetişmemizde katkısı olan herkese çok teşekkür ederiz.
Tohum Müzem projesini yaparak yaşayarak, oynayarak, eğlenerek, öğrenerek yaptığımız için çok mutluyuz. Toprak varsa hayat var, toprak varsa yarınlar var. Bir tohum, bin umuttur...”