M. Ali Köseoğlu
Konya’da uçak düşerse
Konya’da uçak düşerse kimler ölür?
Konya havaalanına ILS cihazının takılı olmadığı geçtiğimiz günlerde yapılan tarife değişikliğiyle ortaya çıkmıştı…
Oysa yılbaşından itibaren Konya bu konuyu konuşmuş, ILS cihazı sipariş edilmiş ve hatta depoda bekliyor olmasına rağmen havaalanına yerleştirilmemişti.
Şimdi ILS cihazından bahsediyoruz da bunun ne olduğunu şöyle bir anla(t)mak lazım…
ILS yani Instrument Landing System… Biz buna Türkçe olarak Aletli İniş Sistemi diyebiliriz. ILS sistemini uçakların özellikle meteorolojik şartların elverişsiz olduğu durumlarda inişini daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan seyri sefer yardımcı sistemi olarak tanımlamak mümkün. Ama illa kötü hava şartlarında yardımcı olacak diye bir şey yok. Bu sistemin bulunduğu tüm havaalanları her daim iniş için güvenli bir ortam oluşturuyor…
Bulut tavanının alçak, görüş faktörünün kötü olduğu durumlarda uçağın piste elektronik cihazlarla emniyetli bir iniş yapmasını sağlayan bir sistem bu. Bu amaçla tesis edilen sistem, muhtelif bölümlerden oluşuyor ve iniş yapılan alanın belirli noktalarına yerleştirilen bu bölümler uçak kokpitinde bulunan alıcı cihazlardan algılanıyor. Böylece pilotlar da bulundukları konumu havada kesin olarak tespit ediyorlar.
Pist doğrultusunda yaklaşık üç derecelik alçalma ile yaklaşan uçaklar sonunda “karar irtifası”na ulaşıyor. Pilotlar eğer pisti görebiliyorlarsa iniyor. Göremiyorsa pas geçerek tekrar deniyor. Karar irtifası, en temel ILS olan kategori 1’de (CAT1) pistten
ILS sistemi, uçağı ezberden ve pilotu profesyonel olmaktan çıkarıyor. Uçağı havada yakalıyor ve güvenli inişini sağlıyor.
Isparta’da düşen uçağın kendisinde ILS cihazı bulunuyordu…
Fakat havaalanında bu cihaz yoktu.
Tıpkı Konya havaalanında olmadığı gibi…
Yani güvenli bir iniş pistine sahip değiliz.
Tıpkı Isparta havaalanında olduğu gibi…
Allah muhafaza orada yaşananlar burada da yaşanabilir.
İşte bugünlerde Şeb-i Arus etkinlikleri yapılıyor.
Sözgelimi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, programa katılmak istese, o gün de hava kapalı ve sisli ise, gelmez.
Çünkü iniş güvenliği yok…
Yurtdışından kendi özel uçağı olan bir misafiri direkt Konya havaalanına indiremezsiniz, gelmez.
Çünkü ILS cihazı yok.
Uluslararası havayolu şirketleri Konya’ya direkt sefer düzenlemez.
Ben bu haberin gün yüzüne çıkmasıyla birlikte AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Büyükakkaşlar’ı arayıp ilgilenmelerini rica ettim.
O da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a konuyu aktaracağını söyledi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Sabri Ak’la da bu konuyu mülahaza ettik…
Şöyle bir senaryo ne kadar kötü olur:
Konya havaalanına inecek olan bir uçak düşer ve 57 kişi hayatını kaybeder.
Konya havaalanında ILS cihazının takılı olmadığını yazar gazeteler.
Üstelik ILS cihazı 350-450 bin dolar harcanarak depoya konmuştur… ILS cihazı depoda beklediği için 57 kişi hayatını kaybetmiştir.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Türkiye’deki tüm havalimanlarına Aletli İniş Sistemi kurulumu için rapor hazırladı. ILS’nin, coğrafi engeller nedeniyle 11 havaalanına kesinlikle kurulamayacağı ortaya çıktı.
Adıyaman, Zonguldak Çaycuma, Elazığ, Erzincan, Antalya Gazipaşa, Kahramanmaraş, Mardin, Siirt, Süleyman Demirel, Tokat ve Van havaalanlarına kurulamıyor.
Konya’da 01 ve 19 pistleri için CAT1 ILS kurulabileceği rapor edildi.
Şu hale bak!
Vekillerimizden ve ileri gelenlerimizden Konya’ya sivil bir havaalanı istememiz gerekirken mevcut askeri havaalanımıza ILS cihazını depodan çıkarttırıp taktırmalarını bekliyoruz.
Vali Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, İl Genel Meclisi Başkanı Sabri Ak, Özel İdare Genel Sekreteri Muammer Sönmez, Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı… Konya’mızın 16 değerli milletvekili…
Havayolunu en çok kullananlar sizlersiniz…
Başınıza bir kaza gelmeden ‘ILS’ lütfen!