Konya'da yeni akrep türü keşfedildi

Konya'da yeni akrep türü keşfedildi

Konya'nın Beyşehir ilçesinde gerçekleştirilen saha çalışmalarında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın tarafından yeni bir akrep türü keşfedildi. Bu türe, Aydın'ın eşi Gülhanım Yağmur'un ismi verildi.

Prof. Dr. Ersen Aydın, Türkiye'ye özgü yeni bir akrep türü olan “Euscorpius gulhanimae”yi Beyşehir ilçesindeki kızılçam ormanlarında keşfetti. 21 yıldır Türkiye'deki akreplerin sistematiği ve faunası üzerine çalışmalar yürüten Aydın, bu yeni türle birlikte Türkiye'deki akrep türü sayısının 49'a, Euscorpius cinsine ait tür sayısının ise 17'ye yükseldiğini belirtti.

Keşfedilen yeni türün dikkat çeken özellikleri arasında vücudunun açık sarı, chelasının kırmızımsı ve kuyruğunun kahverengi olması yer alıyor. Ayrıca, patellasındaki trichobothri (kaideli uzun kıl) sayısı cins için en yüksek sayı olarak kaydedildi. Aydın'ın keşfi, ABD'de akrepler üzerine yayın yapan “Euscorpius” adlı bilim dergisinde 19 Ağustos 2024 tarihinde yayımlandı.

a1-001.jpg

Beyşehir'de Yapılan Çalışmalar

Prof. Dr. Yağmur, bu yeni türü keşfettiği sırada Konya ilinin Beyşehir ilçesinde Dedegöl Dağı'nın eteklerinde ve Beyşehir Gölü içinde bulunan Hacıakif Adası'nda rastladığını ifade etti. Yapılan incelemeler sonucunda, keşfin Euscorpius cinsine dahil olduğunu ancak henüz tanımlanmamış yeni bir tür olduğunu belirledi. “Euscorpius gulhanimae”, vücudunun iki renkli olması ve atellasındaki trichobothri sayısının en yüksek olmasıyla cinsin bilinen bütün türlerinden ayrıldığını vurguladı.

a2-001.jpg

Eşine İthaf Edilen Yeni Tür

Prof. Dr. Yağmur, keşfettiği türe eşinin ismini vererek, “Euscorpius gulhanimae” adını koydu. Bu türün zehrinin etkili olmadığını ve insan sağlığı açısından bir tehlikesinin bulunmadığını da sözlerine ekledi. Keşfedilen akrep türü, Alaşehir Meslek Yüksekokulu Müzesi'nde sergileniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.