Konya'da yer yerinden oynuyor! 1 günde 6 deprem

Konya'da yer yerinden oynuyor! 1 günde 6 deprem

Diri fay hatlarına sahip olan Konya'da yer yer meydana gelen orta şiddetli depremlerin dışında neredeyse her gün deprem kayıtlara geçiyor. Son günlerde ise Konya'nın deprem fay hatlarının en yoğun bölgede sarsıntılar durmuyor.

Konya'da 1 günde 6 deprem kaydedildi. Özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili vuran depremler sonrasında yer yapısında oynamalar olan aynı zamanda diri fay hatlarına sahip olan Konya'da son hafta itibariyle deprem havuzu olarak bilinen bölge oldukça hareketli.

konya-deprem-17-temmuz-2024-1.jpg

Zaman zaman orta şiddette depremlerin kaydedildiği ve alüvyal toprak yapısı sebebiyle orta şiddete yakın depremleri çok şiddetli hisseden Konya'da deprem sayısındaki artışlar dikkat çekiyor.

Bundan tam 1 yıl önce Konya merkezi şiddetli sarsan 5.1'lik deprem sonrası Konya'nın "güvenli" olmadığı ortaya çıkmıştı.

konya-deprem-17-temmuz-2024-3.jpg

Ay içinde onlarca kaydedilen depremler bugün de devam etti. Konya merkeze yakın Aşağıpınarbaşı, Çandır, Çaltı ve yine Selçuklu ilçesi sınırları içindeki Sarıcalar Mahallesi'nde sadece bugün toplam 6 deprem kayıtlara geçti.

Depremlerin büyüklükleri küçük ölçekte ancak bazı görüşler bu depremlerin daha büyük depremlerin öncüsü olduğu düşüncesinde.

konya-deprem-17-temmuz-2024-2.jpg

Bazı bilim adamları ise bu tarz küçük ölçekteki depremlerin büyük ölçekteki depremleri önlediği görüşünde.

konya-deprem-17-temmuz-2024-4.jpg

Depremleri hassas kişilerin hissettiği düşünülüyor.

konya-deprem-17-temmuz-2024-5.jpg

KONYA TEHLİKEDE Mİ?

Diri fay hatlarının orta ve büyük şiddette deprem üretme ihtimalinin olduğu Akşehir, Doğanhisar, Tuzlukçu ve Ilgın ilçeleri Konya'nın en tehlikeli konumları arasında. Ilgın'da 1866 yılında büyük bir deprem yaşandığı ve büyük yıkım yaşandığı biliniyor. O kadar ki kaplıcaların olduğu ilçede sıcak suyun durduğu tarih belgelerinde ortaya çıkmıştı.

konya-deprem-17-temmuz-2024-6.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.