Konya'da Yht Bereketi

Konya'da Yht Bereketi

Başkent Ankara ve ekonominin merkezi kabul edilen İstanbul ile "Mevlana Kenti" arasında başlayan YHT seferleri yoğun ilgi görüyor

Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve Eskişehir'den gelen ziyaretçiler, Konya'nın ekonomisine büyük katkı sağlıyor Konya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Karamercan: "Özellikle sanayi ve küçük esnafa can suyu oldu.

Tarihi başkentler Konya, İstanbul ve Ankara arasında başlatılan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Konya-İstanbul arasındaki seferler yüzde 90'ın, Ankara seferleri ise yüzde 80'in üzerinde doluluk oranları ile gerçekleştiriliyor.

Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'dan Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'yı ziyaret edenlerin sayısı YHT sayesinde giderek artıyor. Günübirlik Konya'ya ziyarete gelenler lokantacısından hediyelik eşya satıcısına kadar tüm kentin ekonomisine katkı yapıyor.

AA muhabirinin Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, 2014 yılında Konya ve Ankara arasında yapılan YHT seferlerinde 1 milyon 873 bin kişi seyahat etti. Trenlerdeki doluluk oranı yüzde 83'e yaklaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından 17 Aralık'ta açılışı yapılan Konya-İstanbul YHT seferlerinde 18-31 Aralık tarihleri arasında seyahat edenlerin sayısı 17 bin 660 olarak belirlendi. Trenlerin doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde gerçekleşti. Bir süredir devam eden Konya-Eskişehir seferleri de yüksek doluluk oranı ile yapılıyor.

İstanbul, Ankara ve Eskişehir'den Konya'ya YHT seferleri, kentin ekonomisine de kayda değer bir canlılık kattı. Özellikle hafta sonlarında günübirlik Mevlana ziyaretleri yapanlar hareketliliği artırdı.

Konya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önce Ankara ile başlayan daha sonra da Eskişehir ve İstanbul ile devam eden YHT seferlerinin Konya'ya adeta can suyu olduğunu söyledi.

Hem zamanı kısaltması hem de seyahat konforu sağlaması nedeniyle kenti ziyaret eden Mevlana dostlarının sayısında artışa neden olduğunu vurgulayan Karamercan, şöyle konuştu:

"Özellikle sanayi ve küçük esnafa can suyu oldu. Yüksek hızlı tren, Konya'ya bir hareketlilik getirdi. Ankara, Eskişehir ve İstanbul'dan Konya'ya günübirlik Hz. Mevlana türbemizi gezmeye gelenler var. Taksici, simitçi, berber, hediyelik eşya satıcısı, lokantacısına her meslek dalına büyük katkısı olmaya başladı. Gerçekten hareketlilik nedeniyle Konya esnafı günü dolu dolu tamamlıyor. Konya ve ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağlamaya başladı."

"Sefer sayılarının artmasını bekliyoruz"

"Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanımız olmak üzere bu seferlerin başlamasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum" diyen Karamercan, özellikle hafta sonlarında bazı vatandaşların bilet bulmakta zorluk çektiğini, bu nedenle sefer sayılarının artırılması yönünde talepler aldıklarını söyledi.

Karamercan, "İnşallah bunun devamını istiyoruz. Karaman seferlerini de bekliyoruz. Konya-Karaman 20 dakikaya düşecek. Bu çok güzel bir şey. Ardından Mersin başlayacak. Yüksek Hızlı Tren seferleri gerçekten Konya'ya hareket getirdi. Özellikle hafta sonları, cuma, cumartesi, pazar Konyamızda güzel bir hareketlilik oluyor. İstanbul, Eskişehir Ankara'dan gelip günübirlik ziyaret edip gidenler oluyor" şeklinde konuştu.

Ankara ve İstanbul'dan Konya'ya YHT ile gelen Mevlana misafirleri de karayoluna göre daha kısa zamanda konforlu seyahat etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, YHT seyahati için birkaç gün önceden bilet ayırtmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.