Konya'dan 300-600 kilometre mesafeye deprem uyarısı
Akdeniz'de art arda yaşanan depremler tedirginlik yaratıyor. Prof. Dr. Naci Görür, 5 Ocak'ta Alanya açıklarında yaşanan depremin, 6.4 büyüklüğündeki son depremle bağlantılı olabileceğini belirtti.
Akdeniz açıklarında 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelen deprem sonrası herkes neler olduğunu ve neler olacağını merakla bekliyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin Mersin'in Anamur ilçesine 132 kilometre uzaklıkta Akdeniz açıklarında gerçekleştiğini açıkladı. Saat 04.07'de meydana gelen deprem Doğu Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerde hissedildi. Antalya, Adana, Mersin ve Hatay ile iç kesimde kalan Burdur, Isparta, Konya ve Karaman gibi şehirler de depremin ardından kısa süreli panik yaşandı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.1 olarak duyururken, AFAD deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını paylaştı.
HAYAT ADANA HATTINDA GERGİNLİK
Milliyet'te yer alan habere göre Prof. Dr. Ahmet Ercan da depremin Afrika anakarasının Anadolu levhasının altına girmesinden kaynaklandığının altını çizerek, “Afrika anakarası Adriyatik denizinden başlayarak İskenderun bölgesine kadar Kıbrıs yayı boyunca Anadolu’nun altına bir dalış gösteriyor. Bu dalış adeta bir toslama şeklinde oluşuyor ve bunun sonucunda Toros Dağları oluşuyor. Bu durum bölgeyi geriyor. Afrika kıtası milyonlarca yıldır bu hareketi yapıyor yani bu depremler yeni değil” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ercan şunları ekledi:
- Bundan sonra deprem olur mu diye soracak olursak elbette bu sorunun cevabı evet olacaktır. Artçı depremlerin büyüklüğü 5.3 ila 5.4’e kadar varabilir. Bunu 2 ay içinde göreceğiz.
- İnsanlar peki yeni hedef neresi diye doğal olarak kaygılanıyorlar.
- Bana göre şu anda o bölgede boşalmayan hat Çukurova bölgesi. Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay hattında gerginlik artmış durumda.
- Ceyhan depreminden bu yana burada büyük bir deprem görmedik. Dolayısıyla Afrika levhasının hareketi devam ettiği için bu bölgelerde deprem riski mevcut.