Konyalı kadınların havuç mesaisi: Elle sökülüyor, dünyaya dağılıyor
Konya Ovası'nda soğuk havaya rağmen kadın emekleriyle gerçekleştirilen havuç üretimi, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 65'ini karşılıyor. Son 5 yılda yaşanan yüzde 30'luk artış, bölgedeki çiftçilerin emeğini ve aromatik havuçlarını dünya pazarına taşıyor.
Konya, Türkiye'nin havuç ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan bir üretim merkezi olarak öne çıkıyor. Konya Ovası'nda, özellikle Meram ilçesinde faaliyet gösteren çiftçiler, 80 bin dekarlık arazide gerçekleştirdikleri havuç yetiştiriciliğiyle dikkat çekiyor. Soğuk havaya rağmen, son günlerde sıfır dereceye kadar düşen hava koşullarında, toprak altında bulunan havuçlar kadın emeğiyle tek tek sökülüyor.
Havuç sökümünün genellikle kadın çalışanlar tarafından yapıldığını belirten havuç üreticisi Oğuzhan Özcan, "Tarladan çıkan havuçlar, kadın işçiler tarafından özenle toplanıyor ve fabrikalara götürülerek paketleniyor. Havuç üretimi tarladan ürünlerin sökümüne, ot temizliği ve paketlemesine kadar yüzde 80'i kadının elinden geçiyor" dedi.
İstanbul'a büyük bir kısmını gönderdikleri ürünlerinin yüzde 60-70'inin ihraç edildiğini belirten Özcan, Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 60-65'inin Konya'dan karşılandığını ifade etti. Ayrıca, sıralı ekim sayesinde bölgede 10 ay boyunca havuç hasadı yapılabildiğini belirtti.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz ise, bölgede son 5 yılda havuç üretiminde yüzde 30'luk bir artış yaşandığını belirtiyor. Havuç tarımının zorluğuna ve meşakkatine dikkat çeken Kırkgöz, kadın emeğinin bu süreçte önemli bir rol oynadığını ve işçi bulma konusunun maliyetleri artırdığını vurguluyor. Ayrıca, havuç çiftçilerine yönelik desteklemelerin artırılmasının sektörün gelişimi için önem taşıdığını ifade ediyor.
Kaynak: