"Konya'nın bütün projelerini takip ediyoruz: Lojistikten dönüş yok"
AK Parti Konya milletvekili Dr. Hüsnüye Erdoğan gümleme dair önemli başlıkları gazetemize değerlendirdi.
'Operasyonlar sonuna kadar devam edecek' diyen Erdoğan, "HDP, kendini terörden ayrıştıramadı bu yüzden de görüşmeler iptal edildi" ifadesini kullandı. Şeb-i Arus'un Konya dışında kutlanmasını kabul etmiyorum uyarısı yapan Dr. Hüsnüye Erdoğan, "Konya vekilleri olarak Konya'nın bütün projelerini de takip ediyoruz" dedi.
-Güney doğuda neler oluyor. Operasyonlar ne zamana kadar devam edecek?
Biz orada terörle mücadele ediyoruz. Bunun adı 'savaş' değil, savaş ülkeler arasında olur. Oradaki mücadele teröristle olan mücadeledir. Orada yaşayan vatandaşlarımız da askerlerimize destek vererek teröristle mücadele ediyor. O bölgede 11 yıl görev yaptım ve halen bazı arkadaşlıklarımız devam ediyor, halk arasında manevi insanlar var. Samimi insanlar hepsi de... PKK orada hendek kazarak, kepenk indirterek yaşamayı çekilmez hale getiriyor. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi hendeklere silahlarlarını gömene kadar mücadele edeceğiz. Kürt vatandaşlarımız 'bizi bunlardan kurtarın' diyorlar. Vatandaş pılını pırtısını topladı, evinden barkından uzaklaşmaya çalışıyor. İnsanları canlı kalkan olarak kullanıyorlar, bu nasıl bir vicdandır? Biz devlet olarak sivil halkı koruyor, kolluyoruz. Bunun için de şartlar zorlaşıyor. Sivillere yönelik hiçbir saldırı girişimi söz konusu değildir. Şunun bilinmesi lazımdır ki; o bölgelerde ayıklama yapılıyor. Sivil vatandaş gibi sokaklarda gezerek sokakta askerimize, polisimize silah sıkabiliyorlar. Bunun böyle olması gerekli, çünkü terör olayları ekonomik gelişmelere harcayacağımız enerjimizi alıyor. Hem ekonomiye hem de sivillere zarar veriyor. Oradaki yatırımları engelliyor.
-HDP'nin yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?
Orada şu sivili öldürdünüz diyorlar. Oradaki sivil kayıp varsa bunu yapan terör örgütüdür. Mesela balkonda yaralanan bir çocuk vardı, hemen ambulans çağırıldı fakat hendekler yüzünden girilemiyor. Bir çatışma meydana geliyor o arada yaşlı bir amca vuruluyor. Ambulans her ikisine de müdahale ediyor, ne yazık ki çocuk vefat ediyor, yaşlı amca da Adana Devlet Hastanesi'ne kaldırılıyor ve vefat ediyor. Bakın, sivilleri kimin öldürdüğü gayet açık. Bu herkesin gözü önünde olan bir şey ama mecliste sivilleri siz öldürüyorsunuz diyorlar. Bize isimleri sayıyorlar, ben de isim isim örnekler veriyorum. Hakkâri Merkez İmamı Aziz Tan’ı öldürdüğünüzü sivil olarak sayar mısınız? dediğimde sadece susuyorlar. Siz hem öldüreceksiniz hem de "siz öldürdünüz" diyeceksiniz yani bu kadar da aymazlar. HDP'li milletvekillerin meclis kürsüsünde de terör örgütünün propagandasını yapmaktalar. Tabi tam da burada bizim sabrımız taşıyor. Hep birlikte görüyoruz ki, HDP kendini terörden ayrıştıramamış.
-Yeni anayasa çalışmalarında HDP ile görüşmeler neden iptal edildi?
Başbakanımız tarz olarak herkesle diyalog içinde olmayı kendisine benimsemiştir. Daha önce planlamalarda HDP ile görüşüleceği söyleniliyordu. Sonuçta bir seçilmiş insanlar... Onların görüşmeleri terör zeminine çekmek istemesi ve oradaki yapılanların sivil halka yapılıyormuşçasına izlenim vermek istemesi sonucu samimi olmadıkları ortaya çıktı. Bu yüzden sayın Başbakanımız görüşmeleri iptal etti. Bu, onların tavırlarına istinaden yapılan bir hareket. Başkanımız onlarla seçilmiş insan olarak görüşmek istiyordu ve yapılacak anayasaya milletin oyunu alarak mecliste grubu bulunan tüm partilerin katkı yapmasını istiyordu. HDP’nin kürsü konuşmalarında çok agresif olduğunu görüyorsunuz, bazen de barış havarisi kesiliyorlar. Bir dedikleri birini tutmuyor. Dolayısıyla teröre sahip çıkıyorlar.
-Konya vekilli olarak hangi komisyonda görev aldınız?
Sağlık, Aile Sosyal Politikalar ve Çalışma Bakanlığı Komisyonu yani 3 bakanlık altında komisyonda görev aldım. Allah bu bilinci, enerjiyi daha da artırsın. Bizlere verilen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getireceğiz. Komisyon olarak çalışma kahvaltıları yapıyoruz, hangi kararlara imza atacağımızı konuşuyoruz.
-Konya milletvekillerine verilen komisyon görevlendirmeleri Konya’ya neler kazandıracak?
Ziya Altunyaldız vekilimiz Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı ve yine Recep Konuk bey Tarım Komisyonu Başkanı. Komisyon ve başkanlıkların Konya’ya katkı sunacağı ve. buradan çıkan kararların Konya için de değerli olacağına inanıyorum. Bize ulaşan projeleri en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Konya’ya özel çalışmalarımızın da olacağının altını çiziyoruz. Bu konuda eğitimle alakalı, aile ve sosyal politikalar bakanlığı ile çalışmalar var, bir de Sağlık Bakanlığı'yla ilgili çalışmalarımız var. İlerleyen günlerde bununla başlıkları kamuoyu ile paylaşacağız. Bu arada Konya’dan çıkan bir başbakanımız var. Konya'nın başbakan çıkaran bir şehir olmanın avantajları olmalı.
-Konya vekilleri olarak mecliste 'Konyalı Başbakan' ağırlığını hissedebiliyor musunuz?
Mecliste ilk konuştuğumuz vekiller sorduğu zaman 'Konya' dediğimizde bu bize güzel bir duygu katıyor. Allah bu güzelliği taşımayı, bizlere layıkıyla görevimizi yapmayı nasip etsin. Yaptığımız işleri Allah rızası için yapıyoruz.
- Milli otomobilin Konya’da yapılmasıyla ilgili yapılan çalışmalar nelerdir?
Hangi ilin olacağı konusunda belirlenmiş bir sonuç yok. Konya’nın bunu taşıyacağına inanıyoruz. Bu konuda alanımız da lojistik desteğimiz de geniş. Başbakanımıza ve Ulaştırma Bakanımıza "Kayacık lojistik merkezi neden iptal oldu?" şeklinde sorular sorulmuştu. Buradan belirtmiş olayım, aslında geliştirme yönünde bir irade var ve yapılmayacak anlamında iptal değil, tam aksine projeyi daha da geliştirme yönünde çalışmalar yapılıyor. Ulaşım olarak da Konya merkezlerden biri olacak. Konya ile ilgili bütün toplantılarda milli otomobil ve Karapınar Güneş Enerji santralı çalışmalarını soruyorum. Konya vekilleri olarak bunların takibini yapıyoruz.
-Açıklanan eylem planları dahilinde Konya’ya özel çalışmalar var mı?
Bu eylem planlarında daha genel bir planlar var. Seçim zamanında verdiğimiz sözler vardı. Bunlar ilk üç ay içinde yapacaklarımız, 6 ay içinde yapacaklarımız ve 1 yıl içinde yapacaklarımız var. Eylem planları sadece Konya'yı değil tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsıyor.
-Rusya ile yaşananlar için ekonomik sıkıntılar yaşadık mı?
Makro ölçekte yaşadığımız bir problem görünmüyor. Bizim pazar bulmakta da sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ürünlerimizi alıcı durumunda olan birçok ülke var. Rusya kendi haline baksın diye düşünüyorum. Bumerang misali Rusya çıkarmaya çalıştığı krizle kendini vuracak. Bürokratik anlamda bazı sıkıntılar oldu ama hükümet ve üretici olarak sıkıntı yaşanmadı.
-Şeb-i Arus kutlamalarında gelen ziyaretçilerde azalma olduğu söyleniyor. Konya vekillerinin bu konuda bir çalışması var mı?
Aslında kendi fikrimi sorarsanız, Şeb-i Arus’un Konya dışında yapılmasını uygun bulmuyorum. Ayrıca nişan, düğün gibi törenlerde de sema gösterisinin yapılmasını uygun bulmuyorum. Bu 10 – 17 Aralık’da Konya’da yapılması gereken bir törendir. Dışarıda yapıldığı zaman maneviyatının da kaybolduğunu biliyoruz. Bizler üzerimize düşeni yapacağız. STK'ların da bu konuda biraz daha çok çaba harcaması gerektiğine inanıyorum.
Röportaj-M. Ali Elmacı