Serpil Yalçınkaya
Konya'nın Geleceğine Vizyoner Bir Bakış
Turizm-Enerji-sanayi-Tarım ve Ulaşım Penceresinden Konya’nın Geleceğine Vizyoner Bir Bakış…
Mustafa Kabakçı 2008 yılında yayımlanan eserinde dile getirmişse de çoğu konu hakkındaki görüşleri hâlâ güncelliğini koruyor.
Eser Yönetici Özeti, Türk Siyaseti İçin Yeni Bir Centilmenlik Sözleşmesi, Turizm ve Tanıtım, Enerji ve Fırsatlar, sanayi ve Ticaret, Tarım ve Gıda, Ulaşım ve Lojistik ile Yararlanılan Kaynaklar adlı bölümlerden oluşturulmuş.
Kitabın başında o güne kadarki Cumhuriyet Dönemi Konya Milletvekilleri, Temsilciler Meclisi Üyeleri, Cumhuriyet Senatosu Üyeleri ve Danışma Meclisi Üyelerinin adları listenerek verilmiş. “ Servetlerini kaybettiler, sağlıklarını kaybettiler ama Konya’ya , Konyalıya ihanet etmediler. Herkes onlara kızdı! Ama onlar sustu. Parti ayrımı yapmadan hepsini tek tek saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Ölenlere rahmet, yaşayanlara sağlık ve mutluluk diliyorum. Sahasında ilk olan bu mütevazi çalışmayı onlara ithaf ediyorum.” Diyerek vefa göstermiş.
Eserin Yönetici Özeti kısmında Konya’nın turizm,enerji, sanayi ve ticareti, tarım, gıda, ulaşım ve lojistikle alakalı genel konumunu hakkında özet bilgi veren Mustafa Kabakçı, eseri için oldukça fazla kaynaktan yararlanmış; okuyucusunu güncel ve istatistiksel rakamlarla bilgilendirerek, bu konudaki görüş ve fikirlerini paylaşmış.
“ Günümüzde siyaset, hâlâ Antik çağlardaki şekliyle sürdürülüyor. Fiili hizmetin yeterince yerine getirilmediği zamanlarda yöneticiler beceriksizlikleri, bazı değerlere sığınarak kapatmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki; hizmetle değeri birbirinden ayırd etmemizi sağlayacak bir siyaset anlayışına geçebilmiş değiliz.
…Halbuki yöneticilik ve siyaset, temelinde daima reel, elle tutulur bazı hizmetlerin yerine getirilmesini gerektiriyor.” Diyen Mustafa Kabakçı kitabının çıkış noktasının da siyaset ve yönetimin değerler alanında değil, hizmet planında yürütülmesi gerekliliğine olan inanç olduğunu ifade ediyor.
Değerlere vurgu yapmadan projeleri ile ön plana çıkan yeni tarz siyasetle ilgili kafalarda oluşa(n)cak sorulara da yanıt veren Kabakçı; toplumun yarınını da inşa edecek olan siyasetin, toplumsal değerlerden tamamen yalıtılmış bir halde olamayacağını lakin toplumsal değerlerin suistimali olarak algılanabilecek her türlü yaklaşımdan kaçınması gerektiğine vurgu yapıyor. Siyasetin içinde, siyaseti belirlemesi gereken diğer unsurlarla birlikte terkip oluşturarak tam kıvamında olması gerektiğini söylüyor.
Projeler üzerinden siyaset yapmakla, projelerle siyaset yapmak arasındaki farkı ayrıntılı şekliyle anlatıyor. Yeni tarz ile siyaseti, mesnetsiz vaadlerden arındırmak, bunun yerine toplumun sorunlarına doğrudan çözüm üretmeye yönelik, teknik hazırlıklarla, ayrıntıları belirlenmiş projelerle oluşturmanın önemini izah ediyor. Kendisi de eserinde bir çok alanda farklı projelere( ki günümüzde hayata geçirilmiş olanlarını kitabı okurken farkedeceksiniz)yer veriyor.
Ve siyasetçilere de gereken önerilerini , “Eğer siyasetçi, projeler üretme ve bunlarla siyaset yapma aşamasına geçemezse inandırıcılığını ve varlık sebebini kaybetmeye başlar.
…Öyleyse yeni siyaset tarzını benimseyen bir siyasetçinin vazgeçilmez ilkesi, evvela mevcut meselelere çözüm üretmek, sonra yeni sorunlar üretmekten olabildiğince kaçınmak ve zor olanı tercih ederek doğrudan hizmete yönelik teknik siyaset alanında tutunmak” olarak sunuyor.
Konya’nın az sayıdaki entelektüel ve hatip kimselerinden olan Mustafa Kabakçı’ya bu kıymetli eseri için teşekkür ederken, Konya’nın Geleceğine Vizyoner Bir Bakış’tan en çok beğendiğim cümlelerden biriyle bitirelim bu haftaki yazımızı. “Şayet siyaset yapmaktaki maksat umumi faydayı gözetmekse ve şahsi hırsların ötesinde hedefler belirlendiyse bu yeni siyaset tarzı vakit, sermaye ve enerji kaybını da engelleyecek, siyasi arenada karalama nutukları değil, net proje teklifleri tartışılacaktır.”
Selametle, ihsanla kalınız.
Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler
Yayın Yeri ve Tarihi: Ankara,2008
Baskı Sayısı: 1.Baskı
Sayfa Sayısı: 215
Yazar Hakkında
Mustafa Kabakcı, 5 Nisan 1954'te Konya İnsuyu'nda doğdu.
Altı yılı Federal Almanya'da olmak üzere uzun bir dönem öğretmenlik yaptı.
Sanayici olarak çalıştı. Konya Ticaret Odası Meclis Başkanlığı, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Başkanvekilliği ve TOBB Sağlık Sektör Meclisi Başkanvekilliği görevlerinde bulundu. Biri fotoğraf albümü olmak üzere 2 eseri yayınlandı.
23. Dönemde Konya Milletvekili seçildi. 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri oldu.