Konya'nın hafızalarından Hasan İhsan Çopur Hakk'a yürüdü
Konya'nın hafızalarından biri daha Hakk'a yürüdü! Konya'nın, Konya kültürünün sevdalısı, şehrin hafızası, belge, bilgi ve kaynak toplama tutkunu Hasan İhsan Çopur, kalp krizi nedeniyle 88 yaşında hayatını kaybetti
Konya'nın, Konya kültürünün sevdalısı, şehrin hafızalarından, belge, bilgi ve kaynak toplama tutkunu Hasan İhsan Çopur, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 88 yaşında hayatını kaybetti.
Merhum Hasan İhsan Çopur'un cenazesi 18 Ocak Salı (yarın) Hacıveis Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı'na defnedilecek.
Memleket ailesi olarak merhum Hasan İhsan Çopur'a Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri ve Konya kültürüne gönül verenlere başsağlığı dileriz.
Yazma Eserler Kütüphanesi Konya Bölge Müdürü Bekir Şahin Hasan İhsan Çopur'u şöyle anlatmıştı:
“Sessiz esen rüzgar hayat vericidir, serinletir nefes aldırır. Sessiz ırmağın derinliği, altındadır. Çağlamak köpürmek yerine dinlendirici ve güven vericidir. Kaynağından itibaren bereket ve hayat dağıtır. Sessiz ve yavaş yağan kar taneleri metrelerce yükselir. Ağır ağır erir ve akar, ama toprağın derinliklerine kadar inerek canlılara hayat verir.”
Konya’mızda Konya kültürünün sevdalısı, şehrimizin hafızası, belge, bilgi ve kaynak toplama tutkunu, Hasan Çopur sessiz sedasız mütevazı bir şekilde Konya tarih ve kültürünün yedieminliğini üstlenmiştir.
Örnek bir Konya çelebisi olan Hasan Çopur, 1934 Konya-Pürçüklü Mahallesi doğumlu. Esas nüfusa kayıtlı olduğu yer, bugünkü Kurbucedid Mahallesi. Hasan Çopur’ un babası Hüseyin, dört kardeşler; birisi kız üç oğlan. Beş batın önceki dedeleri Alanya’dan Konya’ya göçmüşler. Konya’ya tahsile gelip Konya’da bir medrese kurmuşlardır.
Keleş Hoca Medresesi, Kurdoğlu Medresesi diye de bilinen bu medrese bu günkü Migros’un yakınındaydı. Bu medresede Hacı Çopurzade Mustafa Efendi uzun süre müderrislik yaptı. Önceki dedeleri de Çaybaşı tarafında bezirhane işletmişlerdir. Babası Hüseyin Çopur, Yüksek Ticaret Mektebi’nden mezun olmuş, bir süre İş Bankası’nda memur olarak çalışmıştır. Hasan Çopur, Sanat Okulu’nun orta kısmını bitirince, babasıyla birlikte Pürçüklü Mahallesi’nde eski adıyla, Pürçüklü Sokak, yeni adıyla Kadılar Sokağı’nda, daha önce Konya’da Almanların yaptığı nikelajcılık işini yapmaya başladılar. Bu arada İstanbul Caddesi’ndeki Hacı Çopur İşhanı’nın bulunduğu yerde yıkılmış olan Şems Oteli’ni de işlettiler.
Hasan Çopur, bu işleri yürütürken musikiye merak sarar ve ney üflemeye başlar. Eşref Yazgan, Neyzen Kuyumcu Kemal Bey gibi musikişinaslarla birlikte “Yatağanlı” Mustafa Özdemir’den nota meşk eder.1962’de Turizm Derneği Ahmet Bican’ı Konya’ya getirerek Kapı Camii yakınındaki Hasan Çopur’un evinde sema eğitimini başlatır.
Bu yıllarda müzikle ilgili kitapları toplamaya ve Mevlevî kültürüyle ilgilenmeye başlar. Hz. Mevlânâ ile ilgili yazılan çizilen ne bulursa arşivine kazandırır. Böylece eskiyle haşir neşir olmaya ve Konya ile ilgili nerede ne bulursa almaya çalışır. Özellikle Konya ile ilgili fotoğraflara meraklıdır. Eski Konya ve Konyalılara ait fotoğrafları toplamaya başlar.
Hasan Çopur 1954 yılından bu yana ihtifal fotoğraflarını toplamıştır. Elinde Konya ile ilgili yüzlerce fotoğraf, binlerce kitap ve değişik belgeler mevcuttur. Fotoğraf, makale, harita, Konya giysileri; mıhlama, kırkpare seccade, Kıvratma damat ve ihtiyar gömlekleri, Libade, Konya’da dedesinin Ermenilere dokuttuğu halılar, değişik mektup örnekleri vb…tarihi eşyalar koleksiyonunda bulunmaktadır. Konya ile ilgili bulduğu belgelerin, dökümanların yüzde 70’ini İstanbul’dan toplamıştır.
Bu katalogda yer alan kitaplar ise, Hasan Çopur Bey’in koleksiyonundan seçilen, Konya ile ilgili veya Konyalı yazarlar tarafından yazılan kitapların bir kısmını oluşturmaktadır.