Konya'nın meşhur Mevlana Çarşısı'nın yıkımında ilk kepçeyi Başkan Altay vurdu
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı Dönüşüm Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Mevlana Çarşısı'nın yıkımı resmen başlarken iş makinesini Başkan Altay kullandı
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı Dönüşüm Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Altay, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı Dönüşüm Projesi'nde ilk yıkımı başlattı.
Dönüşüm projesinin başlaması nedeniyle Mevlana Çarşısı içinde basın toplantısı düzenleyen Altay, 32 yıllık çarşının tüm Konyalıların hayatında çeşitli hatıralarla bir kesit taşıdığını söyledi.
Yıkım için zor bir karar aldıklarını ancak çarşı içindeki esnafı mağdur etmeden bir dönüşüme başladıklarını aktaran Altay, "Bugün mutlu bir başlangıç yapıyoruz. Çok zor bir süreçti ama Allah'a hamd olsun yüzde yüz mutabakatla bir değişim dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Eğer iyi niyet olmasa bu dönüşüm mümkün olmazdı. Elhamdülillah bugün mutlu bir başlangıç yapıyoruz. Altın Çarşı içinde en geç 1 Ocak tarihinde orada da yıkıma başlamayı arzu ediyoruz. Eylül 2021'e yetiştirmek için çalışıyoruz. Bu tartışmalı konu Konya'nın gündeminden kalkmış olacak. Konya herşeyin en güzelini hak ediyor" dedi.
Mevlana Çarşısı’nın Konyalıların pek çoğunun hayatında yeri olduğunu belirten Altay, “Hepimiz için duygusal bir gün. Burası hepimizin hayatında bir kesit. Herhalde Konya’da yaşayıp da Mevlana Çarşısı’ndan alışveriş yapmamış olan insan sayısı çok azdır diye düşünüyorum. Çünkü başladığı günden itibaren şehrimizin önemli ticaret merkezlerinden birisi oldu. Kimimiz düğün alışverişine geldi hayırlı işlerimize burada başlangıç yaptık. Kimimiz günlük alışverişini buradan yaparken bir kısmımız hayırlı yolculuk sonrasında buradan misafirlerimize ikram etmek için hurma zemzem aldık. Hepimizin hayatında bu çarşının içerisinden bir şeyler var" dedi.
Sürecin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeyi kentsel yenileme alanı ilanı etmesiyle başladığını anımsatan Altay, kararın 34 gün gibi çok kısa bir sürede devlet bürokrasisinin tamamlanarak çıkarıldığını belirtti.
"Yeni yapılacak dönüşümle hedeflediğimiz şey şu, Bedesten Çarşısı'na, İplikçi Camisi'ne, Aziziye Camisi'ne doğru bir hareket oluşturmak istiyoruz. Türkiye'nin en önemli mimarlık ofislerinden biriyle çalıştık. Sadece Konya'da değil, Türkiye'de çok ses getirecek bir proje olacağına inanıyorum. Konyalı esnafa ne kadar teşekkür etsek azdır. 32 yıldır besmeleyle kapısını açtıkları bir dükkanı yıkmaya teslim etmek kolay bir şey değil. Ama bir noktada anlaşmayı başardık. Altın Çarşı'da da çok yüksek bir anlaşma oranını yakaladık. Konya'nın kalbi türbedir. Bizim de türbe etrafını düzenlememiz gerekir. Konya için hayallerimiz var. Konya'yı sadece Türkiye'nin değil dünyanın en güzel şehirlerinden biri yapmayı arzu ediyoruz. Konya bunu hak ediyor. Allah bizi mahçup etmesin."
Yıkım kararını vermenin çok zor olduğunu belirten Altay, çarşı esnafına teşekkür ederek, "Onun için zor bir karardı aslında. O gün iyi niyetlerle üzüm pazarının yerine yapılan bu çarşı başladığı günden itibaren de aslında bir tartışma konusu oldu hep. Bir söylentidir başladı.
Çok zor bir işti burada 96 tane bağımsız bölüm var. Ve Yüzde 100 mutabakatla bir dönüşüm bir değişim gerçekleştiriyoruz. Eğer iyi niyet olmasaydı bunu yapamazdık. Biz de kamunun imkanları el verdiği müddetçe hem onların ticaretlerine devam edebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
Bu süre zarfında biliyorsunuz İplikçi Camii'nin orada bir çadır kuruldu Mevlana Caddesinde bir yer kiralandı. Esnafımızın bir kısmı çadırda bir kısmı kiralanan yerde ticaretine devam edecek” diye konuştu.
Daha sonra iş makinesinin üzerine çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, çarşının giriş kısmındaki dükkanların ilk yıkımını gerçekleştirdi.