
Konya'yı gez gez bitiremediler
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda, farklı ülkelerden büyükelçiler ve eşleri kente konuk oldu. Konya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfeden heyet, şehirden büyük bir memnuniyetle ayrıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği iş birliğiyle düzenlenen program kapsamında farklı ülkelerden büyükelçiler ve eşleri, ilk gün Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile buluştu.
Konya’nın hoşgörü ve kardeşlik şehri olduğuna vurgu yapan Başkan Altay, büyükelçileri Selçuklu’nun başkentinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Konya’nın turizm potansiyelini daha da güçlendirmek için çalışmaların süreceğini ifade etti.
Konya’nın Tarihi ve Kültürel Mekanlarını Ziyaret Ettiler
İki gün süren Konya ziyaretinde büyükelçiler ve eşleri, Sille, Mevlâna Müzesi, Taş Bina Konya Dijital Tanıtım Merkezi, Konya Bilim Merkezi, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi ile Bedesten gibi kentin önemli noktalarını ziyaret etti. Heyet ayrıca Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen Sema Ayini Şerifi’ni takip etti.
Büyükelçiler Konya’dan Etkilendi
Konya ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan büyükelçiler, kentin hem tarihi hem de modern yönüyle etkileyici olduğunu vurguladı.
Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Miles Robert Armitage, Konya’yı ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, “Mevlana Müzesi’ni görmek bizim için çok önemliydi. Mevlana’nın mesajlarını almak bize çok iyi geldi. Buraya adeta dünya yansıyor” dedi.
İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Guillaume Bertrand Scheurer, Konya Dijital Tanıtım Merkezi’ni çok beğendiğini belirterek, “Burada birçok dilde çeviri var. Ayrıca yeni kuşaklara hitap eden bir merkez olmuş. Konya’da hem tarihi hem moderniteyi bir arada görmek bizim için büyük bir şans” ifadelerini kullandı.
“Konya Çok Önemli Bir Şehir”
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Mariam Asghar Khan, Konya’yı uzun zamandır merak ettiğini belirterek, “Konya çok önemli bir şehir. Dijital Tanıtım Merkezi’ni çok beğendim. Çok temiz ve etkileyici bir izlenim bırakıyor” dedi.
Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi M. Amanul Haq, Konya’nın Türkiye ve Bangladeş arasındaki ilişkilerde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, “Özellikle tarım alanında büyük iş birlikleri yapıyoruz. Konya’nın önemi her geçen gün daha fazla artıyor” diye konuştu.
Bangladeş Büyükelçisinin eşi Runa Mahzabeen Ahmed, Çatalhöyük’ü ilk kez ziyaret ettiğini ifade ederek, “Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi çok güzel şekilde kurulmuş. Konya’yı ‘Bangladeş ile kalpten kalbe ilişki’ olarak tanımlayabilirim” dedi.
Tayland’ın Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom, Konya’nın derin tarihi ve manevi atmosferinden çok etkilendiğini belirterek, “İlk kez sema ayinini izleme fırsatı buldum. Çok sakinlik veren, huzur dolu bir tören oldu. Konya deyince aklıma tarih ve medeniyet geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

