Koronavirüs aşısı işe yaramıyor mu? Antalya'da rakamlar doğru orantılı değil

Koronavirüs aşısı işe yaramıyor mu? Antalya'da rakamlar doğru orantılı değil

Sağlık Bakanlığı verileri, Kovid-19 aşılanmasında sınıfta kalan illerin vaka artışında rekora koştuğunu ortaya koydu. Aşılamada hedef yüzde 60'ı geride bırakan Antalya'da vakalar adeta patladı

Delta varyantı ile dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vaka sayıları yeniden tırmanma eğilimine geçerken, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı 100 bin nüfusta görülen vaka sayısı ve illerin aşılanma oranlarına ilişkin tablolar Kovid-19 ile mücadelede aşının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Bakanlığın 10-16 Temmuz arası illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre, en yüksek vaka sayıları Siirt, Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Van ve Kırıkkale’de görüldü.

En az vaka görülen iller ise Kilis, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Hatay ve Uşak şeklinde sıralandı. İllere göre haftalık vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 75.12, Ankara’da 57.95 ve İzmir’de 24.46 olarak gerçekleşti.

Aşılamada ortalama düzeyde başarı yakalayan ancak pek çok bölgeye seyahatte geçiş noktasında bulunan Kırıkkale’de de vaka artışı dikkat çekti.

asilama.jpgvaka-haritasi.jpg

Son vaka yoğunluk haritasına göre, 3-9 Temmuz haftasına oranla 10-16 Temmuz haftasında 25 ilde vaka sayısı düştü. Vaka sayısı düşen illerin ağırlıklı olarak aşılanma oranı yüksek olan Trakya ve Batı Anadolu’da yer alması salgına karşı mücadelede aşının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Üç büyükşehirden vaka yoğunluğunu bir önceki haftaya göre tek gerileten Ankara oldu. Haritaya göre haftalık vaka yoğunluğu gerileyen iller şöyle:

“Tekirdağ, Çanakkale, Denizli, Uşak, Kütahya, Bilecik, Bartın, Sinop, Ardahan, Kars, Ağrı, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bolu, Karabük, Çorum, Tokat, Ankara, Kırşehir, Yozgat, Kayseri, Sivas, Malatya, Gümüşhane.”

Türkiye’de 25 il dışında tüm bölgelerde haftalık vaka yoğunluğu artarken, yoğunluk artışının görüldüğü illerin ağırlıklı olarak, aşılanma oranının düşük olduğu iller olması dikkati çekti.

Aşılama oranı düşük iller arasında olmasına karşı vaka yoğunluğunda küçük de olsa gerileme görülen iki istisna il ise Gümüşhane ve Ağrı oldu. Aşılama oranı yüksek olmasına karşın vaka yoğunluğu artan illerin ise ağırlıklı olarak İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir, Antalya, Mersin gibi turistik yöreler olduğu görüldü.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından Kovid-19’a karşı uygulanan aşı oran ve sayılarını paylaştı. Yerlikaya, “22 Temmuz itibarıyla 1’inci doz 7 milyon 346 bin 727 ile yüzde 63.1: 2’nci doz 3 milyon 951 bin 911 kişi, 3’üncü doz ise 540 bin 890 ile toplamda 11 milyon 839 bin 528 doz aşı yapıldı” dedi.

Türkiye’de dün 219 bin 528 Kovid-19 testi yapıldı, 11 bin 94 kişinin testi pozitif çıktı, 60 kişi yaşamını yitirdi. İyileşenlerin sayısı ise 5 bin 215 oldu. Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre, dün birinci, ikinci ve üçüncü doz 562 bin 363 aşı uygulandı.

18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 63,26, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 35,54 olarak gerçekleşti. Türkiye’de bugüne kadar yapılan aşı sayısı 39 milyon 266 bin 550’si birinci doz, 22 milyon 57 bin 339’u ikinci doz, 3 milyon 726 bin 315’i üçüncü doz olmak üzere 65 milyon 50 bin 204’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aşı kampanyamızda 65 milyon dozu geçtik. Aşısını yaptıranlar arasında yerimizi alalım” ifadesini kullandı.

Koca, günlük tabloyla ilgili de “Yarın bugünden daha iyi olsun istiyorsanız tedbirlere uyun. Aşınızı olun. Verilen emekler milletçe hepimizin emeğidir. Bugünkü vaka sayısı: 11.094. Esneklikten sıkı tedbire dönmeli ve ilk doz aşımızı hemen yaptırmalıyız” dedi.

Aşılama oranının düşük olması nedeniyle vaka sayılarının arttığı, maske ve sosyal mesafenin yeterince uygulanmadığı Diyarbakır'da, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında kentin risk haritası kırmızıya döndü. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıklar ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, "Pandemiye karşı mücadelede en önemli aracımız, aşı. Aşı candır, hayat kurtarır. Aşı olmayanlar mutlaka aşılamalarını yapsınlar" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın haftalık koronavirüs risk haritasında vaka sayısı 100 binde 117,79, aşılama oranı ise yüzde 39,3 olan Diyarbakır, (HES) uygulamasındaki haritada kırmızıya döndü. Aşılama oranı düşük olan maske ve sosyal mesafenin unutulduğu kent için uyarı geldi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi, İç Hastalıklar ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır'da koronavirüs vakalarında önemli bir artışla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Dr. Yerlikaya, "Üstelik aşılama oranlarımız çok düşük. Deyim yerindeyse aşılamada dip, vaka sayılarındaki artışta da pik yapmış durumdayız. Dolaysıyla 4'üncü pikle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.

Endişe verici varyantların olduğu bir ortamda pandemiye karşı mücadelede en önemli aracımızın aşı olduğunu biliyoruz. Aşı candır, hayat kurtarır. Aşı olmayanlar mutlaka aşılamalarını yapsınlar. Bu artışın hastanelere yansıması da var. Yoğun bakım ve hastaneye yatırılan hasta sayılarında önemli bir artışla karşı karşıyayız. Sadece pandemi hastanesinde, bir günde başvuru sayısının 24 saatlik zaman diliminde 600'ün üzerinde olduğunu biliyoruz.

Yarısına yakınının da testleri pozitif, bilgilerini biliyoruz. Dolayısıyla 4'üncü pikle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Pandemi bitti gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı. Ne yazık ki pandemi bitmedi ve devam ediyor. İnsanların kurallara uyma noktasında birtakım eksikliklerini gözlemliyoruz. Maske, mesafe ve hijyenin yanında temasın kapalı ortamlarda bir araya gelişlerini ve artışta önemli bir etken olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 445 bin 834'i birinci, 192 bin 997'i ise ikinci doz olmak üzere 661 bin 178 kişinin aşılandığı Diyarbakır'da bu oranın düşük olduğuna vurgu yapan Dr. Yerlikaya, "Aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur. Topluma bir kez daha çağrı yapıyoruz aşı olun. Yoksa şu anki hızla, geçmiş dönemlerde olduğu gibi pandemiye bedel ödemeye devam edeceğiz. 4'üncü pikin içinde olduğunu söyleyebiliriz. Şu anki artış hızı da bizi endişelendiriyor. Hastaneye yoğun bakım ünitelerine yatırdığımız kişilerin önemli bir kısmının aşı olmamış kişilerden oluştuğunu gözlemliyoruz. Hem kendimizi hem de sevdiklerimizle toplumu korumak için lütfen aşı olun" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.