Koronayla mücadele veren Konya’da Başkan Altay 1 yıl içinde tarımda devrime imza attı
Küresel salgının etkilerini en derinlerde hisseden Türkiye’de örnek çalışmalarıyla mücadeleye katkı sunan Konya Büyükşehir Belediyesi, salgından büyük dersler çıkarmış görünüyor.
Türkiye’de 1 yıldır devam eden koronavirüs salgını 30 binden fazla vatandaşımızın canına mal oldu. Bu süreçte yoğun mücadeleler sürüyor.
Küresel salgının yaşandığı ilk günlerde özellikle tarımın öneminin kendini göstermesi dünya ülkelerine de bir ders niteliği taşıyor.
Ülkelerin kendine yeten tarımsal üretimlerinin öneminin ortaya çıkmasının ardından dünya gündemini yakından takip eden Konya Büyükşehir Belediyesi de tarım desteklerini artırdı.
Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte sorumluluk alanı haline gelen 31 ilçede faaliyetler sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, farklı tarım ürünlerinin üretildiği ilçelerde iklime ve toprağa göre ürün destekleriyle öne çıktı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte tarımı ve hayvancılığı destekleme ve geliştirme çalışmalarını artırdıklarını ifade ederek, bugüne kadar çiftçilere fidan, fide, tohum, makine ve donanım desteği olmak üzere 55 milyon liralık katkıda bulunduklarını söylüyor.
LAVANTAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYOR
Türkiye’de bir ilke imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, yüksek getirisi ve kolay ekimi nedeniyle üreticiye 1,2 milyon adet lavanta fidesi desteğinde bulundu.
Modern tarım tekniklerinin uygulanması ve işçiliğin azaltılması amacıyla çiftçiye büyük kolaylık sağlayan lavanta fidesi dikim makinası da Güneysınır’a kazandırıldı. Bu sayede üreticinin zamandan tasarruf ederek, işçilik maliyetlerindeki yükünün azaltılması sağlanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, Güneysınır Belediyesi ile birlikte ziyaretçileri ağırlamak için 150 bin metrekare alanda ortak lavanta uygulama bahçesi de kurdu.
GIDA ÜRÜNLERİNE AĞIRLIK VERİLİYOR
Tohum desteklemeleri kapsamında Macar Fiği ve yonca tohumundan sonra bakliyat üretimini artırmak, bitkisel üretimi geliştirmek için yerli şeker fasulye tohumu desteği başlattıklarını kaydeden Başkan Uğur İbrahim Altay, “Bitkisel üretimin en önemli girdilerinden olan tohum desteğimiz ile Konyalı üreticimizin yanında olmayı sürdürüyoruz. Fasulye tohumu için en az 5 dekar, en fazla 20 dekar arazi için verdiğimiz desteklemeden 31 ilçemizdeki tüm çiftçilerimiz faydalanabiliyor. Üreticilerimizi 22 Mart’a kadar başvuruları devam edecek olan destekten faydalanmaya davet ediyorum” cümlelerini kullandı.
ÇİFTÇİ ÜRETİME YÖNLENDİRİLİYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi, hayvancılıkta kullanılan kaba yem açığının kapatılmasına katkı sağlamak amacıyla 24 ilçe, 169 mahallede 673 çiftçiye yüzde 50 hibe destekli 70 bin kilogram sertifikalı yonca tohumu desteğinde bulundu. Yonca tohumu desteklemesi ile bölgemizde 11.660 dekar alanda yonca ekiminin yapılmasıyla yaklaşık olarak 46.000 ton ot üretimi gerçekleştirilmiş olacak.
HAYVAN DESTEĞİ
Konya Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvancılık açısından ülkemizde önemli bir paya sahip olan Konya’da hayvancılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla üreticiye yüzde elli hibe destekli damızlık koç desteğinde bulunuyor. Üreticiler 26 Mart’a kadar başvurularını yapabiliyor.