KOÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Kongresi
KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alver:- "Uzun vadede belki 2060 sonrasını düşünürsek geleneksel medyanın ciddi anlamda biçim değiştireceğini söyleyebiliriz"- "Sosyal medya paylaşımı demokratikleştiriyor ama bir taraftan da enformasyon kirliliğini
KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Alver, uzun vadede 2060 sonrası, geleneksel medyanın ciddi anlamda biçim değiştireceğini belirtti.
Alver, KOÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Kongresi'nde yaptığı konuşmada, öğrencilerini entelektüel yetiştirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, meslek grubunda öğrencilerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
İletişim bilimi ve gazetecilik alanında hem teorik hem de pratik bilgileri aktarmaya çalıştıklarını ifade eden Alver, öğrencinin asıl olarak gazetecilik yaparak pratik kazanabileceğini kaydetti.
Alver, her meslek grubunda olduğu gibi gazetecilikte mesleğin sektörde başladığını dile getirerek, "Entegrasyon sürecinde zaman zaman problemler çıktığını söyleyebiliriz. Bu, iletişim fakültelerinin teknik donanımlarının sınırlı olmasından kaynaklanıyor ama medya sahipleri de hiçbir zaman olgun, deneyimli adaylar olarak beklememeliler. Bu bir süreçtir. Deneyim zamanla kazanılıyor." diye konuştu.
Gazeteciliğin bir bilim dalı olarak kabul edilmesi gerektiğini anlatan Alver, Türkiye'de iletişimin bir bilim dalı olup olmadığının tartışıldığını bildirdi.
Alver, 1900'lü yılların başından iletişim bilimi araştırmalarının başladığını belirterek, iletişimin bir bilim dalı olarak yapılandırıldığı takdirde bu alanın yeniden yapılandırılabileceğini söyledi.
- "Belki basım süreci ortadan kalkabilir"
Türkiye'de sosyal medyanın toplumsal iletişim sürecine olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Alver, "Olumlu etkileri, enformasyonun paylaşımını demokratikleştiriyor. Sosyal medya paylaşımı demokratikleştiriyor ama bir taraftan da enformasyon kirliliğini de beraberinde getiriyor. Enformasyonun kaynağı, üretim süreciyle ilgili kaygılar, doğruluğuyla ilgili problemler var. Bunları bir arada düşünmek gerekiyor. Geleneksel ve yeni medyanın şu anda bir entegrasyon sürecinde olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.
Alver, yeni medyanın aslında gelenekseli de içinde barındırdığını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Uzun vadede belki 2060 sonrasını düşünürsek geleneksel medyanın ciddi anlamda biçim değiştireceğini söyleyebiliriz. O günün teknolojisine göre yeniden biçimlenecek. Belki basım süreci ortadan kalkabilir. Öyle olması bekleniyor. Batılı ülkelerde yeni medya alanında öğrenim süreçlerine çok anlam veriyor o doğrultuda araştırmalar yapılıyor. Ciddi bir sektör oluştu, orada da çalışacak iletişim profesyonelleri yetişiyor. Bizde o kadar da yaygın değil. Biraz daha hibrit bir süreçte kaldık. 2020'lerden sonra bizde de o sektör gelişecek."
AA
Kaynak: